Снимка: Архив, Булфото
fallback

Двамата служители на Здравната каса в Пловдив Иван Деспотов и Владимир Манев остават в ареста, реши тази вечер Пловдивския окръжен съд.

Oще по темата

Те са обвинени за подкуп и документна измама.

Според съда за Деспотов и Манев -  единият директор на дирекция, а другият негов подчинен, е налице обосновано предположение двамата да са извършили това, в което са обвинени, затова трябва да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. Освен това има опасност да извършат друго престъпление, предава БНР.

По време на заседанието прокурор Светлозар Чераджийски подчерта, че ако мярката е по-лека, двамата могат да повлияят на свидетели. Има опасност и да манипулират компютърните системи в Регионалната здравна каса, тъй като притежават достъп до сървърите.                                           

Около 1 милион лева са били източени от аптеки фантоми чрез схема с фалшиви рецепти за скъпи лекарства, посочиха още от държавното обвинение.

Иван Деспотов е предоставял данните за пациентите, предимно болни от хепатит С. Така за лечението им, което е над 20 хиляди лева на месец, касата е плащала два пъти.

Съучастници на двамата служители от Здравната каса са собственикът на аптеки Николай Александров, на когото през седмицата беше наложена парична гаранция от 20 хиляди лева, и подставенотото лице - социалнослаб пловдивчанин, който се е водел управител на кухите аптеки. Той също е на свобода с парична гаранция 3 хиляди лева.  

Решението на съда подлежи на обжалване пред по-висока инстанция.

Заседанието беше насрочено за  17 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

А

преди 5 години

Никакво пускане на такива където крадат на хората парите-ние ще внасяме здравни осигуровки а пък Ванката Деспотов да ги краде -ами защо тогава хората да си внасят здравните когато няма контрол върху парите на хората .Всичко каквото е присвоил да го върне в НЗОК и да си понесе заслуженото.С чужди пари лесно се правят палати.

7

Amiuo

преди 5 години

I Arhitekti, prokurori, sadii, advokati ste ima obeseni...

6

Антисоциалист

преди 5 години

Господа, вижте какво пише:"Служителите на Здравната каса остават в ареста."Пълното членуване означава, че всички служители на Здравната каса са в ареста.А в ареста са двама, не всички!Добре - грешчица, ама... Задържаните имали достъп до компютрите на касата.Арестувани могат да управляват информационната система на Здравната каса или някой с техните пароли, имена и електронни подписи?!Тогава и съдиите, и системната администрация на НЗОК са за затвор!Да оспорите някак?!

fallback