Снимка: Reuters, архив
fallback

С близо 1,1 млн. лева е била източена НЗОК чрез корупционна схема, действала около 1 година, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Той даде подробности около случая, при който вчера бяха арестувани шефа на дирекция в РЗОК Иван Деспотов и колегата му Влади Манев.

Oще по темата

Заедно с тях са задържани още двама - собственикът на верига аптеки Николай Александров и мъж, който е бил подставено лице в схемата.

Деспотов и Манев са предоставяли на собственика на аптеките информация за тежко болни пациенти, предимно с хептатит C.

Николай Александров е наел подставеното лице, за да регистрира три виртуални аптеки. На тях Касата е превеждала средства за медикаментите на въпросните пациенти, които са били дублирани.

Болните обаче не са били ощетени, те са си получили лекарствата от реални аптеки.

Чрез фалшифициране на документи обаче техните имена са се дублирали, за да могат виртуалните аптеки да получат средства от касата за уж предоставените медикаменти.

Подставеното лице, наето от Александров, е подписвало всички документи, теглило е и парите, които здравната каса е превеждала за лекарствата на тежко болните пациенти.

След това ги е предавал на собственика на реалните аптеки - Николай Александров, който ги е разпределял на участниците в схемата.

Най-много пари са прибирали Влади Манев и Иван Деспотов. Двамата са привлечени като обвиняеми за получаване на подкуп от 50 хиляди лева от Николай Александров и за помагачество за документна измама.

Собственикът на веригата реални аптеки е наемал за виртуалните магистри фармацевти, на които е плащал заплати, без те да ходят на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

А

преди 5 години

Хора не плащайте здравни -по добре направо на Ванката да ги даваме да не си прави труда да ги краде Заради такива като него ще затварят болници като тази във Враца

25

Анонимен

преди 5 години

Поредният цирк!Това фалшива новина ли е?Къде е другата гледна точка?Или вече си свикваме с безобразните арести? Ненормалното за пореден път става норма.

24

Анонимен

преди 5 години

Как ни трябва един управник като....Ердоган.

fallback