Семейство Павлови. Снимка: архив, Булфото
fallback

Софийският градски съд даде 3 години условна присъда на бившия кандидат за депутат от РБ и зъболекар д-р Валентин Павлов за смъртта на дете в клиниката му "ЕО Дент".

Същата присъда получиха съпругата му Венета Павлова и д-р Йоанна Филипова. Те нямат право и да упражняват професията си 5 години, пише "Труд".

Трагедията с 14-годишния Алекс се случи на 14 юни 2016 г. Той бил приет за операция на киста на долната челюст, която била направена под пълна упойка от д-р Павлов.

Oще по темата

Състоянието на детето обаче рязко се влошило, било преместено в "Пирогов", но починало.

Според обвинението клиниката не разполагала с логистична и материална обезпеченост, в случай че възникне усложнение и д-р Павлов е знаел за това.

Детето получило тахикардия, затруднено дишане и други симптоми, за които предупреждава листовката на използваната от доктора упойка.

В същото указание пише, че в подобни случаи трябва незабавно на пациента да се бие венозна инжекция от донтролен натрий.

Фатални били 15-20 минути, но повече от час детето не получило този медикамент, който не бил наличен в клиниката, твърдят още от прокуратурата.

Според д-р Павлов обаче причината за смъртта на Алекс е генетично заболяване, а не лекарски грешки.

Той твърди, че е направил всички необходими изследвания - скенери, панорамни снимки, но появата на малигнена хирептермия е била шокираща за тях.

По отношение на решението за приложената упойка, довела до фаталния край от извършената операция, докторът обясни, че то е взето със съгласието на родителите, като майката е подписала информирано съгласие.

"Най-жалкото е, че детето го няма. Най-жалкото е, че ние направихме всичко възможно да го спасим", коментира преди време Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 6 години

Факт е, че не е имал право да извършва тази операция. Дори и да има генетични заболявания ако е в специализирана клиника, където може са се реагира детето щеше да е живо.

17

Клара

преди 6 години

Жалко за детето! Не трябва ли , след като правят такива манипулации, да са по-подготвени откъм реанимация и медикаменти? Кой знае как са получили разрешително да упражняват тези медицински дейности? Много ми е интересно какво щеше да стане, ако това се беше случило със Сталоун? И да престанат да се оправдават с генетични аномалии! Всеки човек е отделна Вселена и е жалко да загубиш живота си, заради липсваща инжекция.

16

до последния

преди 6 години

Общедството се разболява непрекъснато, защото примерите на алчни зъболекари-депутати са болестотворни. Ниска квалификация, самозабравяне, самообожесдтвяване, неспазване на елементарни правила на медицината - какво би трябвало да се каже за този "човек"? През цялото време го прикриваха "отговорни" фактори, той самоят даде безброй интервюта с тлъсти лъжи. Той е по-лош от Менгеле? И знаеш ли защо? ЗАЩОТО ХОРАТА НЕ ПОЗНАВАТ ИСТИНСКОТО МУ ЛИЦЕ, ПРИКРИТО ЗАД МНОГО ЛЪЖИ, ПИ-АР, "БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ" И.

fallback