Божи гроб. Снимка: Reuters
fallback

Окръжният съд в Силистра отхвърли молбата на жена, посетила свещения град Йерусалим, да прибави към името си "хаджи". Магистратите отмениха решение на Районния съд в Дулово, който е допуснал промяната, след постъпила въззивна жалба на районния прокурор на Дулово.

През март м.г. жената посетила Божи гроб в Йерусалим и получила свидетелство за поклонничество, каквото се дава на всеки турист, бил на свещеното за християните място. След като се завърнала, много близки и познати започнали да се обръщат към нея с "хаджи", затова подала молба в местния съд за прибавяне на думата към името й.

Съдът в Дулово приел за важно обстоятелство посещението в Йерусалим и допуснал жената да се казва занапред хаджи С.Х.Р. Това решение задължавало общинската администрация да впише промяната в гражданските регистри.

Магистратите в Силистра обаче отменят решението с мотива, че няма доказателства за специална религиозна длъжност или обвързаност на жената, които да изискват добавката "хаджи" в документите й за самоличност. Освен това общоизвестен бил фактът, че приложеното свидетелство се дава на всеки турист, посетил Божи гроб.

Юристи припомнят пред "Монитор", че законът допуска промяна на името единствено ако то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и ако важни обстоятелства налагат това. Важно обстоятелство е например осиновяването, но не и посещението на религиозно място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Шопо

преди 6 години

Е,па ...Никой не се е родил хаджия.

13

Анонимен

преди 6 години

General hadji Desa!

12

Има само един начин

преди 6 години

"Хаджи" да стане част от име в днешна България. Ако лицето, което е ходило до Божи гроб има внуци, те могат да поискат тяхното фамилно име да бъде производно от личното име на дядо им (или от името на баба им), като преди него се напише "Хаджи".Например, ако дядото се казва Стоян, внуците могат да бъдат Хаджистоянови.Ако на хаджилък е ходила само баба им и тя се казва Радка, фамилното име на внуците може да бъде "Хаджирадкини". За целта е необходимо да подадат молба и да посочат аргументите си

fallback