Божи гроб. Снимка: Reuters

Окръжният съд в Силистра отхвърли молбата на жена, посетила свещения град Йерусалим, да прибави към името си "хаджи". Магистратите отмениха решение на Районния съд в Дулово, който е допуснал промяната, след постъпила въззивна жалба на районния прокурор на Дулово.

През март м.г. жената посетила Божи гроб в Йерусалим и получила свидетелство за поклонничество, каквото се дава на всеки турист, бил на свещеното за християните място. След като се завърнала, много близки и познати започнали да се обръщат към нея с "хаджи", затова подала молба в местния съд за прибавяне на думата към името й.

Съдът в Дулово приел за важно обстоятелство посещението в Йерусалим и допуснал жената да се казва занапред хаджи С.Х.Р. Това решение задължавало общинската администрация да впише промяната в гражданските регистри.

Магистратите в Силистра обаче отменят решението с мотива, че няма доказателства за специална религиозна длъжност или обвързаност на жената, които да изискват добавката "хаджи" в документите й за самоличност. Освен това общоизвестен бил фактът, че приложеното свидетелство се дава на всеки турист, посетил Божи гроб.

Юристи припомнят пред "Монитор", че законът допуска промяна на името единствено ако то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и ако важни обстоятелства налагат това. Важно обстоятелство е например осиновяването, но не и посещението на религиозно място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase