Снимка: flickr
fallback

Конституционният съд единодушно реши да образува дело за Истанбулската конвенция. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Искането е подписано от 75 народни представители от ГЕРБ и е придружено от постъпилите в парламента положителни и отрицателни становища за документа.

За докладчик по делото е определен съдия Анастас Анастасов.

Oще по темата

Конституционните съдии са задължили Министерския съвет да им предостави решението на кабинета за оттегляне на проекта за ратификация на конвенцията, както и превода на документа, с който министрите разполагат.

След като получат становищата на държавни институциии, представители на съдебната власт, университетски преподаватели и неправителствени организации, конституционните съдии ще преценят дали документът съответства на Конституцията. Според запознати еднозначен отговор на въпроса е възможно да бъде даден преди началото на лятната съдебна ваканция, твърди БНР.

Заради полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, ГЕРБ прецени, че само Конституционният съд може да даде най-обективната правна експертиза влиза ли той в противоречие с основния закон.

Към искането депутатите са приложили и преписката за ратификацията в Народното събрание и осем доклада, написани през последните 4 години, с анализ и оценка на възможностите за прилагането на конвенцията в българското право.

Междувременно обаче Министерският съвет изтегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция, за да даде път на спокойно обществено обсъждане.

Именно този развой постави Конституционния съд в деликатната ситуация да прецени дали това оттегляне може да е основание да не се образува дело, или не.

Юристи смятат, че макар ратификацията да е временно отложена, подписът на България под конвенцията остава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 6 години

Герб са пътници,но още не го знаят! TO4NO

74

Idealist

преди 6 години

Няколко пъти писах в този сайт, че ще се опитат да я прекарат в края на юли или началото на август, когато хората още са по почивки. Конституционния съд на практика е на Цветанов. Поне 40 % от съдиите са благословени от него. Заплахи и подкопи ще свършат работата. Има много международни атиджендърски организации. Трябва да се направят големи протести в София с искане конвенцията да се внесе и да се гласува категорично НЕ в този и вид. Джендърството е новата нацистка идеология на ЕС.

73

Анонимен

преди 6 години

Разбра се си продадоха България

fallback