Снимка: Булфото, архив
fallback

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на част от текстовете от приетия наскоро Закон за частната охранителна дейност.

Според обвинител №1 те противоречат на принципите на правовата държава, защото отговорността за сигурността на хората била на държавата и в частност на МВР, а със закона тя се прехвърляла на търговци, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Депутатите записаха в закона, че кметовете ще могат да сключват договори с частни фирми за охрана на цели населени места.

Главният прокурор обаче счита, че е недопустимо да се  прехвърлят правомощия на държавата, реализирани от МС и конкретно от Министерството на вътрешните работи по опазване на обществения ред и националната сигурност.

Предвидената в чл. 28 ЗЧОД възможност за сключване на договор за охрана на урбанизирана територия от страна на кмета на общината ще постави гражданите в положение на зависимост от неговата воля дали, доколко и чрез кого да се осъществява частна охранителна дейност в съответното населено място.

Това на практика обективно ограничава възможността на държавните органи по Конституция, съобразно техните законови задължения, да гарантират обществения ред, смята Цацаров.

Допълнителни усложнения биха могли да се очакват, ако гражданите реализират правото си сами да договарят извършването на различни видове частна охранителна дейност, свързани с личната им неприкосновеност и неприкосновеността на тяхното имущество, намиращи се в обхвата на същата урбанизирана територия.

Още повече и сега съществува възможност по Закона за МВР да се изграждат звена "Общинска полиция" за опазване на обществения ред, охраната на обекти които функционират при ясна законова уредба.

В искането се сочи още, че с атакуваните разпоредби на законово ниво се позволява неограничено въздействие от страна на частни охранители върху живота в населените места, независимо дали се касае за извършване на действия, засягащи личния живот и имущество, упражняването на политически права, икономически дейности или други.

Основният аргумент на главния прокурор е, че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на МС и МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

KUKU

преди 6 години

DEBELIJAT ZAZAROV,GO PAZJAT NALI?A ZA DRUGITE NEMOZE,TOVA E BALGARIJA ......

24

бачкатор

преди 6 години

ако държавата иска нещо от теб винаги ще те намери и ще си получи желаното ,но ако тя трябва да ти даде нещо, което ти се полага или искаш се почва МОЛБА до бла бла лк издадена на от администрация бюрокрация и накрая почваш да си говориш сам и ти идва да се гръмнеш СЪС ЗАГЛУШИТЕЛ та призрака на комунизма още броди между нас

23

xxx

преди 6 години

МВР е само едно статистическо бюро

fallback