Снимка: Visualhunt

На трима лекари са повдигнати обвинения, защото са присвоили над 30 000 лева от болницата във Враца. Наказателното производство се води под ръководството на Районната прокуратура във Враца, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

В хода на разследването е установено, че във врачанската болница е било разкрито отделение по "Съдова хирургия". За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение в болницата, са били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Румен Цветанов, съобщиха от държавното обвинение.

Разследването е установило, че единият от лекарите в отделението - д-р Халил Мехмед, никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен.

На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и др.

Районната прокуратура е установила, че по същото време д-р Мехмед е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. - декември 2015 г. на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв.

Към наказателна отговорност са привлечени д-р Румен Цветанов – началник отделение „Съдова хирургия“, д-р Светозар Луканов и д-р Орлин Цветков, бивш и настоящ изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“ за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на д-р Халил Мехмед поверените им да ги управляват парични средства.

За улесняване на присвояването д-р Цветанов е извършил и документно престъпление. Той е с мярка за неотклонение "Подписка".

Д-р Орлин Цветков е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 1000 лева, а бившият директор - д-р Луканов е с мярка "Парична гаранция" в размер на 5000 лева.

Вчера Районната прокуратура във Враца е внесла искане в съда за отстраняване от длъжност на д-р Цветков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase