Снимка: Архив, Reuters
fallback

Министерството на правосъдието внесе днес за обществено обсъждане нови промени в Наказателния кодекс /НК/, съобщиха от ведомството.

Промените предвиждат разширяване на кръга от лица, които да бъдат преследвани за корупционни престъпления. Това ще стане като в понятието "длъжностно лице" се включат и хората заемащи служба в общинските администрации, тези изпълняващи ръководна работа или работа при обединение от търговци или друга публична функция.

Целта на министерството е законът, който преследва "корупционни престъпления", да се прилага симетрично за длъжностни лица от публичния сектор и за длъжностни лица от частния сектор. Това е и препоръка от Независимия анализ на структурния и функционалния модел на Прокуратурата и анализа на нейната независимост, изготвен през тази година.

Законопроектът предвижда наказание до 5 г. лишаване от свобода и глоба от 500 до 2 хил. лв. за търговци, ръководители и служители в юридически лица и еднолични търговци, които искат или приемат подкуп, за да упражнят влияние при вземане на решение от друго лице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

ДС

преди 6 години

Еми, че то излиза, че до сега точно там където може да подкупиш са защитени то закона. Аз като частна фирма за какво да ме подкупят ?! Да назнача жена си във собствената си фирма ли ?

9

риторично

преди 6 години

Отместват вниманието към частния сектор и към длъжностните лица, които са на по- долните стъпала. Ще видим осъдени за приемане на подкуп "чашка кафе"(0.40лв), но няма да видим осъден за 40 000, 400 000, 4 000 000лв и т.н. Няма смисъл от такива промени.

8

Производител

преди 6 години

Целят се в частния сектор, но тази работа няма как да стане. Работя с доставчици, на които доставните цени са сравнително еднакви, сроковете - също. Е, как да стане мотивацията да купя от доставчик А, а не от доставчик Б? Този въпрос, често го задавам - "Мотивирай ме да взема от теб, а не от Иван,който дойде вчера".

fallback