Снимка: архив "Булфото"
fallback

Софийска градска прокуратура отказа да образува разследване срещу депутатката от БСП Елена Йончева за издаване на държавна тайна.

Сигналът срещу нея бе подаден от вицепремиера Валери Симеонов. Той сезира прокуратурата заради информация за състоянието на оградата по границата ни с Турция, който депутатката разпространи в началото на мандата на парламента.

Oще по темата

Симеонов поиска разследване с мотива, че по този начин Йончева е насочила мигрантския поток и е застрашила националната сигурност.

Прокуратурата е възложила на ДАНС да провери дали депутатката е нарушила разпоредби на българското законодателство.

Снети са писмени обяснения от множество лица, изискана е информация от ГД "Гранична полиция", Министерския съвет, Държавната комисия за сигурността на информацията и др, съобщиха от прокуратурата, цитирани от "Дарик".

Анализът на СГП е установил, че Елена Йончева не е извършила престъпление от общ характер.

Информацията, разпространена от Елена Йончева, е публично достъпна и почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 3 май тази година заседание на парламента. В този смисъл, изявленията на Йончева не съдържат класифицирана информация и не представляват държавна тайна, заключават от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 6 години

"Снети са писмени обяснения от множество лица, изискана е информация отГД "Гранична полиция", Министерския съвет, Държавната комисия за сигурността на информациятаи др, съобщиха от прокуратурата, цитирани от "Дарик".От само себе си се разбира, че масрафа за това разследване ще го плати тоя, който го е предизвикал необосновано. Да, ама ако беше обикновен човек За депутат не важи.

24

Анонимен

преди 6 години

Аз пък искам да попитам, че вчера се зачудих - преразказването на думите на президента казани по време на КСНС, което ББ направи вчера, не е ли изнасяне на засекретена информация? Ако всеки може да преразказва кой какво е правил и в коя дупка си е бъркал по време на тия съвети, за каква национална сигурност говорим изобщо? Ама не виждам на някой друг да му прави впечатление.

23

Дядо Радой

преди 6 години

Вмето да я почерпи,че е насочила потока от трафиканти и бежанци към хителчетата му,тоя иска пък да я съди!Ега си излагацията!

fallback