Снимка: Булфото, архив
fallback

Антикорупционното звено в прокуратурата предяви прецизно обвинение на Румен Овчаров - бивш министър на енергетиката, по делото, известно като делото за "Мини Бобов дол".

След изготвяне на съдебно-икономическата експертиза на Овчаров е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, от която за "Мини Бобов дол" ЕАД са последвали щети в размер на 8 940 231,47 лв., съобщиха от прокуратурата.

Разследването е установило, че въпреки задълженията си като министър на икономиката и енергетиката и принципал на "Мини Бобов дол" ЕАД той не е упражнил достатъчно контрол върху работата на изпълнителния директор на дружеството.

Изпълнителният директор не е предприел действия по събиране на вземания от договора за наем с "Ораново" ООД и не е извършил действия за подобряване на финансовото състояние на дружеството.

Щетите, които са настъпили за "Мини Бобов дол" ЕАД, представляват неплатени наеми от договора с "Ораново" ООД, режийните разходи по производствената дейност и разликата между фактуриран наем и начислени амортизационни отчисления от "Мини Бобов дол" ЕАД.

Внесена е конкретизация и по обвинението на Румен Овчаров за извършено от него престъпление по служба, извършено в периода 31 май 2006 г до 26 февруари 2007 г. при условията на продължавано престъпление.

На 31 май Овчаров е превишил властта си като е дал разрешение на "Мини бобов дол" ЕАД да сключи договор за наем с "Ораново" ООД, като е иззел правомощията на Министерския съвет.

По силата на този договор "Ораново" организира и управлява подготовката и изземването на запасите от въглища в мината и е нарушен Закона за концесиите.

Настъпили са значителни вредни последици за "Мини Бобов дол" ЕАД и българската държава, изразяващи се в неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства изключителна държавна собственост, създадена възможност от засягане на живота и здравето на населението, уточняват от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 6 години

Поредния кьорфишек, за съжаление. Знаем добре всички че никой няма да бъде осъден за нищо, нито ще плати нещо някога. А това уродливо колхозно изчадие на снимката опропасти и окраде един цял отрасъл в икономиката на България. Не беше Бобов Дол, не беше Белене...бял ден да не види този изверг. Да се нарежда веднага на опашката след Боковите ***. За да има възмездие в тоя живот.

14

chivars pantev

преди 6 години

Е утре от прокуратурата ще кажат, - "делото е загубило давност", ще го глобят някоя и друга хилядарка и по някоя на съдия и прокурор и всичко приключва. Така че драга Анисия, това е поредната шепа пепел в лицето на българският народ, за да види че има работеща съдебна система.

13

Анонимен

преди 6 години

Сега ли се сетиха да го обвинят? Минали са 10г. Сигурно и давността е изтекла, това са чакали

fallback