Архив: Булфото

Съюзът на съдиите в България /ССБ/ реагира остро на вчерашния коментар на лидера на БСП Корнелия Нинова за ритната камериерка в Слънчев бряг и шведа, който напусна страната, без да си плати глобата.

Чрез отворено писмо магистратите поискаха от Нинова да се извини на съдията по делото срещу шведа Ралф Сунберг.

Чужденецът беше освободен от наказателна отговорност и му бе наложена глоба от 4500 лева. Той ще заплати и разноските по делото, които са около 600 лева.

Още по темата

Корнелия Нинова коментира в социалните мрежи, че иска да разбере името на съдията "унижил достойнството" и "оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв".

"Искам да знам мотивите му и да го питам - освен закона, какво му говори съвестта", допълва Нинова и казва, че няма да се съобразява с правилото политиците да не коментират съдебни решения.

От съюза на съдиите припомнят, че прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Ралф Сундберг за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди и поясняват: "Съдът, спазвайки закона и приемайки за доказано обвинението, е освободил обвиняемия от наказателна отговорност и е наложил административно наказание в размер, близък до максималния. И прокурорът, и съдът са длъжни да съблюдават закона, а в него е предвидено, че в случай като този задължително следва да се приложи чл. 78 а НК".

От ССБ допълват, че съдът прилага законите, а не ги приема, което е работа на законодателния орган - парламентът.

"Чия съвест се поставя под съмнение тогава и по каква причина представител на законодателния орган си позволява превратни внушения за дейността на онези, които прилагат закона, приет от законодателя?!", питат магистратите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase