Снимка: "24 часа"
fallback

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка по публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в ЕБВР, съобщиха от прокуратурата.

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъдат възложени действия, свързани с предмета й – дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.

Самият Митров е категоричен, че става дума за атака срещу него и съпругата му Ирина Бокова.

Скандалът гръмна във вторник, след като в ексклузивен материал вестник "Гардиън" написа, че Великобритания е в центъра на тайна схема за пране на пари и лобиране от страна на Азербайджан.

Oще по темата

Властите в Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев, показва разследването на вестника.

Сред назованите имена е и Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, базирана в Лондон.

"Гардиън" твърди, че Митрев е получил пари през британски компании. Той е получил най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от местната азербайджанска компания "Авуар".

Той признава за плащанията, но твърди, че те са от законен бизнес. "Приходите са декларирани в България и са платени данъци върху тях", настоя Митрев.

Разкритията за консултантските услуги към азербайджанската фирма могат да се окажат неприятни за съпругата на Митрев – Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, пише "Гардиън". Тя отрича да има конфликт на интереси между работата на съпруга й и нейната позиция в ООН, изтъквайки, че не е знаела за бизнес делата му.

Вестникът обаче припомня, че Бокова лично е връчила едно от най-големите отличия на ЮНЕСКО – медала "Моцарт" – на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, а също е била домакин на фотоизложба в щаб-квартирата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена "Азербайджан – земя на толерантността".

Разкритията на "Гардиън" показват, че като цяло в схемата, наречена "Азербайджанска пералня", азербайджанското ръководство, обвинявано в нарушаване на човешките права, систематична корупция и манипулирани избори, е извършило повече от 16 000 тайни плащания в размер на близо 3 милиарда долара между 2012 и 2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Ирма

преди 6 години

Ако случайно линкът не се отваря, ето инфото тук - Azerbaijani President Ilham Aliyev has received Co-chair of Nizami Ganjavi International Center, Latvias former president Valdis Zatlers, Bulgarias former presidents Rosen Plevneliev and Petar Stoyanov, Croatias former president Ivo Josipović, Israels former president Dalia Itzik, Bosnia and Herzegovins former prime minister Zlatko Lagumdžija and Turkeys former foreign minister Hikmet Çetin who attend the Globall Young Leaders Forum

70

Анонимен

преди 6 години

Умен човек, образован, търсен консултант. Вие защо не консултирате? И защо никой не ви търси?Май има връзка с броя на гънките в мозъка...

69

Анонимен

преди 6 години

К`во Позитано бе, ЦИНИКЪТ ХОДИ НА "Козяк"

fallback