Снимка: архив, БулФото
fallback

Председателят на ВКС Лозан Панов поиска от президента Румен Радев да сформира комисия по случая "ЦУМгейт". Писмото с призива Панов е изпратил днес до президентската институция. 

Oще по темата

Панова смята, че намесата на Радев е наложителна. Според него държавният глава би могъл да предотврати "девалвацията на доверието към цялата институционална система на държавата", а и защото президентът подписва указа за назначаване на главния прокурор.
 
Ако това събитие бъде оставено без правни последици, това би довело до дълбоко накърняване на доверието на българските граждани в съдебната система, а навън, пред нашите партньори в Европейския съюз, страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици, пише Панов.
 
Главният прокурор е върховният гарант за осъществяването на надзора за спазването на законите в Република България и неговият отказ да отговаря на членове на Висшия съдебен съвет във връзка с нерегламентираната му среща и липсата на каквато и да било институционална реакция, хвърля основателни съмнения за наличието на правова държава, посочва председателят на ВКС.
 
Скандалът се разрази преди месец, когато стана ясно, че бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев са се срещали с главния прокурор Сотир Цацаров в офиса на Гергов в ЦУМ. 
 
Министърът на правосъдието Цецка Цачева пък заяви днес, че не би си позволила да се меси в независимата съдебна власт. Така тя коментира в Плевен позицията по случая на Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет, адресирана до Цачева и до Еврокомисията, предаде БНР.
 
Цачева определи като "тъжно“ изнасянето на проблемите в Брюксел, вместо те да бъдат решавани във Висшия съдебен съвет. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

РВД

преди 6 години

Това е поредният тест за Радев като президент. С предните се справи като мишок. Покри се вдън земя. За мегаскандала ЦУМ-гейт за явния опит за налагане на цензура от Цацаров - ПОКРИ СЕ, а в Германия за подобно нещо главния прокурор подаде оставка. За стенограмата от КТБ - ОТКАЗВА ДОСТЪП. За спирането на ПрасПрес от монопола на Пеевски - ПРАВИ СЕ ЧЕ НЕ ВИЖДА. Ако такива са и останалите ни военни - НЕ ЗНАМ, НЕ ЧУХ НЕ ВИДЯХ, за какво ни е армия? За какво да трошим милиарди за ново въоръжение?

32

Анти-сценарист

преди 6 години

Докато българите се занимават с цените на черешките, мафията се опитва отново да назначи послушковци в новия ВСС. Правят си събранийца и посочват Правилния Послушко. Следователите си назначиха изкукал склери, който явно ле-е-е-еко се е разминал с докладите от ЕС. Сигурно и той чете Винету. Търсят се ПОСЛУШКОВЦИ да козируват на Цацаров и Пеевски. И да четат вестник шок и Уикенд. Докато ЕС не ни спрат паричките за крадливити политици, в България нещата няма да се оправят. А над законите е Цацата!

31

данъкоплатец

преди 6 години

Българите си заслужават най-малките заплати и пенсийки в ЕС. Защото когато някой се изправи срещу крадливата мафиотска пасмина, олицетворявана от превзетите институции в лицето на Цацаров, Борисов, Пеевски и т.н. народецът си трайка. Защото не разбира че всяка година крадат от неговите милиарди. Безнаказано. На мафията и трябват зависими магистрати като Цацаров за да може да краде БЕЗНАКАЗАНО. Милиардите за КТБ и Белене са прашинки. Следва Кражбо-саниране, ББВР, П..И..Б.., БЕХ и т.н. МАФИЯ!

fallback