Снимка: архив Булфото

Кметът на Трън Станислав Николов отива на съд.

Прокуратурата в Перник внесе обвинителен акт срещу него заради катастрофа, при която бе ранено 6-годишно момче. Обвинението срещу кмета е, че при управляване на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил тежка телесна повреда на дете.

Още по темата
Инцидентът е от ноември 2015 година, но за него се разбра едва през миналото лято. Тогава малкият Ивайло бил помете от кметския джип докато пресичал пред училището в Трън. Момчето отивало в клас, а градоначалникът спрял, за да остави сина си.

След инцидента обаче, въпреки тежките наранявания на Ивайло, за кмета няма последствия. Първоначалните свидетелски показания за вината му са били заличени, за да бъде обвинено детето, че само се е ударило в джипа на градоначалника. Свидетелите на инцидента били заплашвани да мълчат, потвърдиха още миналата година от прокуратурата.

Седем месеца по-късно, Ивайло се възстанови от удара, но живее без далак и с половин черен дроб и на строга диета.

Днес прокуратурата обвини Станислав Николов, че не е изпълнил задължението си като водач на пътно превозно средство да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, както и задължението си при приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, да намали скоростта, а при необходимост - и да спре.

Автотехническата експертиза е установила, че Николов се е движел със скорост 25 км. в час, която не му е позволила при внезапната поява на 6 годишното дете да спре автомобила преди да настъпи ударът с него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase