Архив: Булфото

Районна прокуратура-Първомай разпореди проверка за наличието на опасни вещества в питейната вода в два квартала на града и три околни села.

Прокуратурата се самосезира по публикации в медиите за наличието на уран във водата за питейни нужди в района, съобщиха от Апелативна прокуратура - Пловдив.

Проверката е възложена на РПУ- Първомай, което ще разследва за престъпление по Наказателния кодекс – за замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения, или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

Още по темата

В хода на проверката ще бъдат назначени експертни справки, ще се изискат становища и информация от Районна здравна инспекция - Пловдив, ВиК и други институции за качеството и състоянието на питейната вода в част от кварталите на Първомай и няколко околни села, както и за причините за евентуалното й замърсяване.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

Това е втори случай на замърсяване на питейна вода с уран за този месец. В началото на април в четири от кладенците, снабдяващи Хасково с питейна вода, бяха установени завишени показатели на "уран" и "алфа активност".

Министерството на здравеопазването започна разследване на причините, довели до установените отклонения. От ведомството съобщиха, че въпреки по-високите нива на уран няма заплаха за здравето на хората, но препоръчаха на жителите на града да не използват водата от мрежата за пиене и готвене, а само за хигиенни нужди. От ВиК - Хасково пък осигуриха водоноски в зони с учебни, социални и здравни заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase