Кадър: Dnes.bg

Зъболекарят д-р Валентин Павлов, който е разследван за смъртта на 14-годишния Алекс, обяви, че е недопустимо трагедията на едно семейство да се използва за политически пиар.

Със сълзи на очи Павлов обясни, че болката от смъртта на 14-годишния Алекс и за него, и за целия екип, участвал в операцията, е огромна. "Все едно моето дете е починало!", каза той, цитиран от БТА.

Д-р Павлов обясни отново, че и той, и екипът на клиниката са направили всичко възможно момчето да бъде спасено.

Още по темата
Павлов е кандидат- депутат за следващия парламент. Днес ЦИК реши да свали кандидат-депутатския му имунитет, както поиска вчера главния прокурор Сотир Цацаров. Така на стоматолога ще може да му се повдигне обвинение в причиняване на смърт по непредпазливост.

За трагедията се разбра вчера макар и случаят да е от юни миналата година. Тогава, при рутинна операция за отсраняване на киста в челюстта, състоянието на 14-годишното момче се влошава. Малко по-късно то умира в "Пирогов".

Прокуратурата обвинява за смъртта му д-р Павлов, който е извършил операцията, и който е управител на клиниката. Според обвинението той е използвал упойка, за която има предупреждения, че може да доведе до фатални последици, без да има антидот за нея.

Според зъболекаря обаче момчето е страдало от рядка генетична болест, която се е отключила след упойката.

И днес д-р Павлов цитира протокол от проверка на Изпълнителна агенция "Медицински ОДИТ", който не е констатирал нарушения в лечебно-диагностичния план и предприетите последващи действия по отношение на извършената оперативна интервенция.

Според констатацията на комисията непосредствена причина за настъпилата смърт е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хирептермия. Заболяването се среща изключително рядко, не може да се предвиди, при отключването му овладяването му е почти невъзможно, твърдят в документа доц. д-р Росен Коларов и д-р Райна Боянова.

Д-р Павлов отхвърли обвиненията, че не са спазени анестезиологичните стандарти, каза също, че детето е било транспортирано в "Пирогов" със запазени жизнени функции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase