Снимка: flicker

50 питбула, са били обучени и тренирани за бой в производствена сграда в Пловдив.

Районната прокуратура внесе в съда обвинителен акт по случая срещу двама мъже – на 23 г. и на 48 г.

Разследващите са установили, че за четири години, между 2012 г. и 2016 г., двамата са отглеждали и тренирали 50 кучета от породата "Питбул" за боеве. Животните били на различна възраст и от различен пол.

Обвиняеми са отглеждали и тренирали животните като ги подлагали на специален хранителен режим. Този режим бил различен за всяко куче в зависимост от неговата възраст, от това дали му предстои бой или е участвало в такъв.

Още по темата

Използвани били и специфични тренировъчни схеми за подготовката за участие в боеве. Животните били третирани с медикаменти, с препарати за увеличаване на мускулната маса и сила, като например "метан", "тестостерон" и "декадурабулин", и с други лекарства.

В производствена сграда е открита квадратна конструкция, изградена от метални елементи и дъски с височина на стените около 90 см. Дъното на това ограждение е било покрито с текстилна материя, зацапана с червени оцветявания.

На място били установени и два дървени клина, по които е открита кръв.

Монтирана е била осветителна система, включваща прожектор на висока стойка, насочен към заграждението.

По делото са разпитани свидетели, назначени и изготвени са няколко експертизи, като една от тях е комплексна ветеринарно-медицинска с участието на ветеринарен лекар и специалист етолог, който е изследвал поведенческия модел на иззетите питбули.

Установено е било, че силният страх, който са показали, както и тяхната агресивност,  предполагат, че животните са обучавани за бой със себеподобни. Кучетата са иззети и настанени в "Зооветеринарен комплекс"-Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase