Снимка: Булфото, архив
fallback

Прокуратурата констатира нарушения в 112 общински наредби за реда за прием в детските градини в цялата страна.

Едно от тях е изискването към заявлението за кандидатстване в детски градини и общински училища да се прилага декларация от родителя, че детето няма да кандидатства в друга забавачка.

Освен това са въведени изисквания за записване на деца в общински детски градини срещу поемане на финансови задължения на родителите - такова например е изискването за представяне служебна бележка от общината, че родителите нямат финансови задължения към нея. Това е в противоречие със Закона за местните данъци и такси.

Проверката е установила, че е предоставено предимство на деца на родители с определени професии, което ограничава или дискриминира останалите деца в класирането им за прием в детска градина в противоречие на принципа за равнопоставеност и недискриминация.

Констатациите при проверката са наложили предприемане на мерки по реда на надзора за законност за отмяна на незаконосъобразните разпоредби в общинските наредби, изразяващи се в подаване на протести до съответните административни съдилища и предложения до съответните общински съвети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 7 години

До Наблюдателако един родител има яки възможности,не частна градина,ами частни гувернантки ще наеме на детето си.а ако е на 600 лв...........?????????

9

ЗаДанъците подкрепям

преди 7 години

Значи някой може да работи и да пълни хазната, плащайки данъци, но това няма да му се зачита като предимство, за да приемат децата му в детска градина?!И той ще избира - дали някой от родителите да напусне работа и да висне на врата на социалните фондове, за да си гледа децата или да ги пуска сутрин по улицата като конячетата - да се грижат сами за себе си!Ще доживеем ли в България предимство да има ГРАДИВНИЯТ ЧОВЕК, благодарение на когото съществува държавата и не гладуват неработещите?

8

Анонимен

преди 7 години

В ОДЗ-то в което зaписaх синa ми, нямaше нищо подобно, нито пaри сa ми искaли, нищо. A е в центърa нa София. Единствени привилегии в зaписвaнето имaше зa децa нa служители в същото ОДЗ, кaто товa беше обявено в условиятa.

fallback