Снимка: Булфото, архив
fallback

Върховният административен съд върна пръстовите отпечатъци в болниците до окончателното произнасяне по спора. Решението е на петчленен състав на ВАС.

Oще по темата
През ноември тричленен състав на съда спря пръстовите отпечатъци до окончателното произнасяне, но решението бе обжалвано.

От мотивите на петчленния състав става ясно, че с пръстовите отпечатъци "не е налице ограничаване правото на пациенти да имат достъп до лечение и профилактика, нито се сочат реални вреди за тях, които дори да не са материални, не биха могли да бъдат компенсирани по някакъв начин в последствие след отмяната на акта".

Съдиите посочват, "че не става въпрос за заплащане на лечение, или до пациенти, чието здравословно състояние е подложено на риск в резултат на изпълнението на оспорения текст за пръстовите отпечатъци, поради което не може да бъде обоснована хипотезата, че вредите за хората ще са необратими и непоправими".

Поради това определението следва да бъде отменено, което като резултат ще доведе до продължаване действието на правната норма до постановяване на окончателното решение на Върховния административен съд, пишат магистратите.

Делото срещу наредбата за достъпа и отпадането на пръстовия идентификатор се води по две отделни жалби – на Български пациентски форум (БПФ) и на Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и Националното сдружение на частните болници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 7 години

Върнаха ни 100 години назад. Дано все пак в близко време предложението за електронно здравно досие бъде оценено по достойнство и да се доближим до здравната култура на европейците.

37

Анонимен

преди 7 години

До сминдух енд чесънТрол герберомосков, колко ти плащат да имитираш борец срещу корупцията?Аз ли, пациентът, крада бе, кривльо, или лекарите, директорите на болници и останалата rмеж от медицинската мaфия, та на мен вземат отпечатък?Аз ли съм престъпникът или ТЕ?Ти и тебеподобните така се разкривате. Сигурно си от фирмата, която спечели поръчката, нищо, че офертата и беше многократно по-скъпа, или от из корен развратените държавни здравни служители.

36

Анонимен

преди 7 години

ВАС е едно сателитно творение на властващата партия, за да одобрява терора им. Не били ограничени правата на пациентите? Що за узаконяване на явно мракобесие. Абе, сервилни души, не ви ли стигат вече вилите, хотелите, огромните пари, които грабите с нечиста съвест и езици, та нагло лъжете. Ако трябва да постъпя в болница по пирамидата НЗОК но отказвам да дам пръстов отпечатък, там няма да ме приемат и парите ми, внасяни с години, отиват в чужд джоб, а здравето и животът ми - под земята.

fallback