Филип Михайлов. Снимка: БТА, архив

Великотърновският апелативен намали присъдата от 8 на 5 години затвор за шофьора убиец, минал през група деца край Лесидрен през август 2015 г. и  убил две от тях.

Магистратите са преквалифицирали деянието и са намалили и срока, в който Филип Михайлов няма право да кара кола от 10 на 7 години.

Окръжният съд в Ловеч призна за виновен 28-годишния Филип Михайлов за това, че на 11авугст 2015 г., около 18:50 ч. на пътя от село Лесидрен към Троян, е профучал със скорост 122,44 км/ч и е убил по непредпазливост 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов. Тогава той причини и средни телесни повреди на 15-годишната Петя Божкова.

Още по темата

Съдът даде 8 години строг затвор на шофьора убиец и му отне правото да шофира за срок от 10 г. Присъдата бе обжалвана от подсъдимия и частните обвинители.

В своето решение, въззивният съд е посочил, че възраженията на защитата на подсъдимия са частично основателни. Според състава на Апелативния съд, като е квалифицирал деянието, първоинстанционният съд е пренебрегнал показанията на трима от свидетелите, които описват поведението на подсъдимия след настъпилата катастрофа.

Доводът на решаващия съд, че действията на подсъдимия не са допринесли по никакъв начин за спасяване живота на пострадалата Велислава, противоречи на трайно установената съдебна практика, пише в мотивите.

Подсъдимият изнесъл от трънака пострадалата на ръце и я поставил в близост до пътното платно, за да могат екипите на спешна помощ да действат по-бързо. Правил опит да се свърже с тел. 112 и след като не успял, призовал децата да сторят това, както и да носят вода.

От показанията на двама от свидетелите се установявало, че те, с участието на подсъдимия, са направили опит да отместят автомобила и извадят пострадалия Марино, но след като видели колко е тежко състоянието му, решили, че е по-добре да не го пипат.

Така че независимо от силната уплаха, след инцидента подсъдимият е проявил активно поведение и е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите, заключават магистратите.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase