Снимка: Булфото, архив
fallback

Съюзът на съдиите обмисля да сезира Европейския съд за правата на човека за текста от Закона за съдебната власт, който задължава съдии, прокурори и следователи да декларират членството си в професионални организации, съобщи БНР.

Oще по темата

Разпоредбата - магистратите да декларират дали членуват в тайни организации от рода на масонските ложи, беше приета от парламента с окончателното гласуване на втория пакет промени в закона за съдебната власт.

Предложението предизвика остри спорове в пленарната зала, но накрая бе прието с внушително мнозинство, макар и самият текст, предложен от Реформаторския блок, да бе преформатиран.

От Съюза смятат, че текстът противоречи на основното право на магистратите да принадлежат към професионални организации и погазва Европейската конвенция за правата на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Такъв е правовия ред

преди 7 години

Съдиите нямат и не могат да имат права . Те имат имунитет . Нямат право на сдружаване , съюзяване , както и да се консултират по съдебни дела с други съдии . Нямат право да изнасят папки с дела да ги решават в домашна обстановка с помощта на съпрузите си или роднините си . И по-добре да отпадне имунитета им при произнасяне на незаконосъобразно съдебно решение - в името на народа .

15

сминдух енд чесън

преди 7 години

Не можели да се запишат в професионални организации,ще се гръмна,тези вярно плачат за здрав бой.

14

Божидар

преди 7 години

Явно няма нужда дори да влиза закона в сила - всичките *** които пищят против него са за уволнение.Пълна чистка на корумпираната съдебна система!

fallback