Снимка: архив Булфото

Специализираният наказателен съд отложи делото срещу тримата сирийци, обвинени у нас в тероризъм.

Миналата седмица Специализираната прокуратура внесе обвинение срещу Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим. От него стана ясно, че тримата влезли през февруари тази година у нас, а целта им е била извършване на терористичен акт в трета държава.

Съдът отложи делото, за да могат тримата обвиняеми да се запознаят с доказателствата. Материалите по делото били преведени на арабски едва вчера, съобщи БТА. Процесът ще започне най-рано на 19 септември.

Още по темата

Миналата седмица прокуратурата обвини сирийците, че са членове на терористичните организации "Мюсюлмански братя" и "Ислямска държава".

За това свидетелствали множеството снимки на бойци, открити в мобилните телефони на задържаните. Там имало и съобщения, съдържащи репликите: "Само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб"; "Идвам при теб и умирам преди теб".

Адвокатите на сирийците искаха делото да бъде върнато на прокуратурата, защото според тях имало противоречия в обвинителния акт. Съдът обаче не се съгласи с тези доводи. Защитата смята още, че има неясноти в доказателствата - не е ясно кой с кого е говорил по телефона, както и на кого са намерените снимки.

В последната седмица се разиграва нова серия от филма "Мълчанието на агнетата", каза един от адвокатите по делото.

Възникна и спор в превода, защото думата "любов" на арабски можело да означава също "хапчета" и "жито".

Защитата както и Мохамед Ез от асоциацията на сирийски бежанци смята, че тримата мъже са искали да стигнат при роднините си в Турция. Той допуска, че може да са жертва на трафиканти, заради затегнатия режим за влизане в Турция от страна на сирийски граждани.

Според него всеки има различни снимки в телефона си, повечето от които са автоматично свалени от социалните мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase