Снимка: архив "Булфото"
fallback
България изправя на съд трима сирийци, обвинени в тероризъм. Специализираният наказателен съд ще заседава по делото на 2 август. Обвинителният акт срещу Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим е внесен от Специализираната прокуратура.
 
Тримата са сирийски граждани, получили статут на бежанци в Германия.Те са на 20, 22 и 25 години.
 
България ги обвинява в това, че през февруари тази година са влезли у нас, а целта им е била извършване на терористичен акт в трета държава. От съобщението на прокуратурата става ясно, че сирийците са членове на терористичните организации "Мюсюлмански братя" и "Ислямска държава".
Oще по темата
 
По време на разследването са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на тяхното съдържание.
 
Спецпрокуратурата е установила, че през януари тази година сирийците решили да пътуват от Германия през Гърция и Турция към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации "Мюсюлмански братя", и ИД.
 
За това свидетелстват множеството снимки на бойци, открити в мобилните телефони. Там имало и съобщения, съдържащи репликите: "Само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб"; "Идвам при теб и умирам преди теб".
 
На 07.02.2016 г. обвиняемите предприели пътуване с автобус от гръцкия град Александрополи до Пловдив. Автобусът изпълнявал редовни превози от Кавала до града под тепетата.
 
Пристигнали в Пловдив, а след това предприели пътуване с автобус по вътрешна линия до София.
 
Пристигнали в столицата на 7 февруари. около 21:00 часа. На автогарата обвиняемите били посрещнати от свидетел и с негова помощ се настанили в хотел "Надежда" в софийския ж.к. "Надежда", където пренощували два дни.
 
На следващия ден те напуснали хотела и около 17:30 часа се качили на влак с направление София – Одрин.
С влака обвиняемите се придвижили до Свиленград, който пристигнал в 00:40 часа на 9 февруари.
 
Слизайки от влака, тримата се отправили към гранична пирамида № 315, където възнамерявали да преминат през българо-турската граница. Там обаче били заловени.
 
За този им опит тримата са осъдени от Районния съд в Свиленград. Наказанията им са били условни и 200 лева глоба.
 
Три дни по-късно, на 12 февруари, Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение на Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим и е постановила задържането им до 72 часа. 
 
На 15-и са задържани под стража и до момента се намират в следствения арест на ул."Майор Векилски" в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 7 години

До 19Така си мислиш! Хапват щом никой не ги гледа та им пукат ушите! Щом е ядене не пропускат!

14

до 41

преди 7 години

Няма нужда от армия, а от свинеферми - слагаш на браздата прасета да пазят и немя кой да мине повече през нея :)

13

sf

преди 7 години

На тия *** псевдомюслимански от снимката, ако знаете с един стик за голф кво бих им сторил на *** тикви.....идея си нямате!! Някой бе предложил една идея-за да остане бежанец в България или ЕС-трябва да бачка няколко години обществено-полезен труд заради държавната помощ получавана от него, след това да се покръсти в християнската религия, да започне да работи и едва след 10 години-ако има чисто досие-да може да се счита за официално пребиваващ в България или ЕС.

fallback