Вълкан Хамбарлиев. Снимка: Facebook

Окръжната прокуратура в Бургас прекрати наказателното производство срещу граничаря Вълкан Хамбарлиев, образувано заради инцидента, при който бе прострелян афганистански гражданин.

Инцидентът стана в нощта на 13 срещу 14 октомври миналата година на около четири километра от местността "Каиш баир", в близост до село Драчев, Община Средец.

Още по темата

Полицаят Вълкан Хамбарлиев и няколко негови колеги открили под мост в граничната зона 13 чужденци, които с движат към тях. Граничните полицаи издали със силен глас разпореждания, но преценили, че те не се изпълняват, тъй като хората продължавали да се движат срещу тях, напомнят от прокуратурата.

Отчитайки това, както и необходимостта от задържане на лицата, Хамбарлиев заредил служебния си пистолет "Макаров" и произвел изстрел. Куршумът се ударил в свода на моста, а проектилът рикоширал и променил траекторията си на движение и ранил в шията един от афганистанските граждани.

В резултат на това пострадалият е починал. Вълкан Хамбарлиев и другият му колега успели да настигнат разпръсналите се в местността чужди граждани и да ги задържат.

В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествие, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно медицински и др. Извършени са и три следствени експеримента.

При анализа на събраните доказателства се установява по безспорен начин, че именно рикошетът на патрона, изстрелян от Хамбарлиев и отклонението по линията на траекторията му в резултат на удара в дъгата на моста, е причина за смъртта на афганистанския гражданин.

Според прокуратурата Вълкан Хамбарлиев е изпълнявал служебните си задължения - неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на държавата ни. Държавното обвинение е категорично, че е налице липса на вина, тъй като в конкретната ситуация Хамбарлиев не е бил нито длъжен, нито е могъл да предвиди настъпването на последиците от действията си.

Деянието, извършено от Вълкан Хамбарлиев, не представлява престъпление, е заключението на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase