Снимка: архив Булфото
fallback

Исканията за използване на специални разузнавателни средства (СРС) се увеличават, сочи докладът на Специализирания наказателен съд за 2015-а година.

За първите 5 месеца на миналата година са постъпили над 250 искания за прилагане на бръмбари, 242 от тях са били разрешени. Това съобщи председателят на спецсъда Георги Ушев, цитиран от БНР.

"За периода от 9.06.2015-а година, след влизане в сила на промените на НПК, до 31.08.2015-та година, исканията, с които са сезирани председателят и заместник-председателят на Специализирания съд, са 323 броя", обясни той.

За този период са издадени 216 разрешения и са постановени 112 отказа.

По данните на Ушев исканията за прилагане на СРС са се увеличили двойно за месец.

Докладът сочи още, че делата в Специализирания наказателен съд са се увеличили с повече от 50 на сто през 2015-а г. спрямо 2014-а година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 8 години

Това е много лошо и одначава две неща. Първо,че престъпността се увеличава и второ,че службите нямат агентура в престъпните среди. Един от изводите след терора в Брюксел на евро пресата е,че в тези среди тя няма агентура. При "професионализма" на ДАНС увеличаването на СРС е нормално. След 10.11 американците отчетоха същата грешка. У нас нещата са зле, защото всякаква помощ на МВР вече 25г. се нарича доносничество. Кой е луд да помага.

3

Анонимен

преди 8 години

Да, ама и делата са се увеличили двойно !Значи има полза от подслушването.За това е спец съдилище, а не градски битпазар!

2

Анонимен

преди 8 години

По стара традиция СРС се използват за изнудване или направляване на престъпността в изгодна за някого посока. Най-много се харчат компроматите за личния живот и относно какво някой говори за другите. И съдиите дават разрешения. И това са само документираните СРС-та. Не е нужно съдия да одобри използването на СРС за да се използват. Прилагащите такива средства винаги могат да ги използват без заповед. И в повечето случаи това не може да се докаже, а и никой не иска да го доказва.

fallback