Снимка: bgonair.bg

5,5 пъти се е увеличил бюджетът на съдeбната власт, а държавният бюджет е нараснал 3 пъти. Това е положителен тренд, защото темата наистина трябва да се третира като приоритетна. Това коментира правният експерт Любомир Авджийски от Института за пазарна икономика в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът не е, че средствата са повече, а как се харчат.

"Има какво да се работи по прозрачността, въпреки че има публичност. Това, че ще се публикува през октомври бюджетът, не означава че има прозрачност, така че гражданите да се намесят адекватно", коментира експертът.

Още през юли проектобюджетът трябва да бъде публикуван за гражданско участие и експертиза, препоръча Авджийски.

Друга препоръка е да се прави модерно програмно бюджетиране, а не да се следва историческия принцип - да се гледа миналогодишният бюджет и с леки индексации да се нагажда за следващата година. Според експерта трябва да се финансират конкретни дейности, цели и нужди.

Авджийски очерта като проблем и големия брой служители в съдебната система. Той уточни, че в много районни съдилища има много по-натоварени съдии, спрямо в други съдилища в страната.

"А имат еднакъв статут и имат едни и същи възнаграждения. Предлагаме 38 районни съдилища, които са със състав от 3 до 5 съдии, да нямат пълната администрация, която имат всички останали съдилища", обясни Авджийски.

Той даде пример със Софийския районен съд, в който има стотици съдии, има счетоводител, съдебен администратор, административен секретар. "По същия начин един съд, който има трима съдии, също има обща администрация", допълни експертът.

Като решение той предложи пет съдилища с по трима съдии да имат обща администрация.

Авджийски изтъкна и че прокуратурата е тежка структура и е сериозна числеността на служителите й.

"Първи сме по брой на прокурори на глава от населението. Имаме 3000 служители при население 7 млн. души. Толкова са и в Румъния, а населението е 22 млн. и има три пъти повече регистрирани престъпления", коментира още експертът.

Целия разговор вижте във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase