Снимка: Булфото, архив
fallback

Петимата граничари от Елхово, които бяха арестувани вчера, са с повдигнати обвинения от специализираната прокуратура за получаване на подкупи от каналджии, нелегално прекарващи мигранти от Турция към Западна Европа.

Oще по темата

Трима от тях заемат ръководни длъжности на граничния пункт, съобщават от прокуратурата.

Обвинение за получен подкуп от 5000 щатски долара за пропускане през границата на група от 30 мигранти е повдигнато на Юлиян Узунов от група "Оперативно-издирвателна дейност" на пункт "Елхово" при ГПУ -Свиленград.

За участие в ръководена от него организирана престъпна група за подкупи, обвинения са повдигнати на Стойчо Димитров - зам.-началник на граничния пункт Елхово, Иван Иванов и Евгени Тишков - началници на смени, както и на граничния полицай Маргарит Гьорчев.

Според събраните до момента доказателства групата е действала поне от юли 2015 г. Тя е "работила" с различни каналджии, като е получавала подкупи не само за пропускане през държавната граница на определени групи мигранти, но и за спиране или задържане на нелегално преминаващи, водени от каналджии-конкуренти.

В процес на установяване е колко групи са били преведени по тази корупционна схема, срещу какви суми и на кого са били разпределяни получените подкупи, се посочва в съобщението на прокуратурата.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура, на Юлиян Узунов е наложено прокурорско задържане до 72 часа. За него ще бъде поискано от Специализирания наказателен съд "задържане под стража".

Уточнява се на кои от останалите четирима гранични полицаи да бъде поискан постоянен арест, и на кои - мярка за неотклонение "парична гаранция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 8 години

Някога,през омразния ви социализъм,този въпрос беше решен РАДИКАЛНО:1)Граничната войска беше НАБОРНА.2)По отделните гранични райни служеха войници от противоположния край на България,ЗА ДА НЕ СЕ СДУШВАТ С МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ.3)Служещият офицерски състав,периодически се подменяше,като се пращаше в далени райони,по същата причина.4)Освен оградите,имаше построени наблюдателни вишки,с обходни двойки между тях и секретни постове5)При незаконно преминаване на границата,се стреляше на месо!!!

16

Анонимен

преди 8 години

Беше логично че има нещо нередно! Уж ограда по границата, техника, пазачи и въпреки това пак минават! Колко групи бяха засечени случайно по един и същ маршрут?А колко още са минали незабелязано?Хвалим се и показваме на тоя и на оня колко добре се охранява нашата граница, а потокът от бежанци не спира!

15

Неа до 24

преди 8 години

Недей забравя , че полицаи са ги хванали ...

fallback