Снимка: БТА, архив

Председателят на ВКС Лозан Панов призова премиера Бойко Борисов да разкрие цялата истина кой му е изпратил SMS-а на заседанието на ВСС по "Яневагейт".

Текстът на съобщението гласеше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записа с двете каки, не го приехме".

Още по темата

Панов посочи, че по този начин Борисов ще покаже, че държи на независимостта на съдебната система и авторитета на институциите. Според Панов разкриването на факта кой е изпратил SMS-а до премиера и поемането на отговорност от страна на този човек засяга независимостта на съдебната система.

Председателят на ВКС посочи, че независимостта на съдебната система зависи от това дали има член на ВСС, който при важни решения се отчита пред политици и се възползва от познанството си с политици.

След изказването му Светла Петкова от ВСС заяви, че Лозан Панов отново говори политически и го призова да даде отчет за свършеното от него като председател на ВКС, предаде БТА.

Бившият представляващ съвета Соня Найденова коментира, че не трябва да се влага лош смисъл в думата политика, защото според нея членовете на Съвета трябва да вършат политика по управлението на Съдебната власт и защитата на нейната независимост.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че според закона председателят на ВКС не дължи отчет по този начин, но добави, че отказва да участва в този цирк, който според него е въпросът за изпратения до премиера SMS.

Членовете на ВСС решиха, че ще продължат с дебатите едва след приключване на работата си по точките от дневния ред.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase