Снимка: "24 часа"

12 души от съдебна охрана пазят екскмета на Стрелча Иван Евстатиев на влизане в сградата на Пловдивския окръжен съд. Там ще се гледа искането на бившия градоначалник да бъде пуснат от ареста.

Евстатиев бе задържан с обвинение в изнасилване на 15-годишна ученичка. Кметът призна, че е правил секс с нея, но не я е насилвал. Според прокуратурата обаче има категорични доказателства, че момичето е упоено с алкохол и приведено в безпомощно състояние. Затова обвинението смята, че в никакъв случай не може да се говори за доброволност.

Още по темата
Евстатиев отмина с мълчание въпросите на журналистите и остана в залата с наведена глава, съобщи "24 часа". Той се появи в съдебната зала с плетена блуза и долнище на анцуг.

Председателят на Пловдивския окръжен съд Веселин Хаджиев постанови разглеждането на мярката за неотклонение на Евстатиев да бъде при закрити врати. Причината е да не се разгласяват подробности от интимния живот на жертвата, която в конкретния случай е непълнолетна.

Докато съдът решава дали да освободи Евстатиев, жителите на Стрелча са окупирали коридорите в очакване на решението.

Близо стотина души пътуваха от Стрелча в Пловдив, за да настояват за справедливост. Искането на екскмета за промяна на мярката се гледа в града под тепетата, защото съдиите в Пазарджик си направиха самоотвод, за да няма съмнение в безпристрастността им. Евстатиев е бил районен прокурор в града.

Лозунг "Д-р Евстатиев - ти си злодей. Законността и Стрелча ще помнят твоето насилие", издигнаха хората.

Сред тях бе и сестрата на прабабата на насиленото момиче. "Трябва да го осъдят, за да се стреснат малко престъпниците като него. Този народ трябва да има доверие на съда", каза 85-годишната Гана Иванова.

Тя нарече изнасиленото момиче златно дете. "Красиво цвете, а той отиде и го откъсна", оплака съдбата му баба Гана. Възрастната жена познавала Евстатиев от малък, като бил кмет му занесла тутманик тъй като оправил улицата й. "Сега ще му занеса тутманик само на свиждане в затвора", разстроена е пенсионерката.

Протестиращите от Стрелча настояват Евстатиев да остане за постоянно под ключ и заплашват да го линчуват, ако се върне в града им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase