Снимка: Булфото
fallback

Окръжната прокуратура Бургас е внесла протест срещу решението на съда, с което полякът Войчех Маевски бе пуснат срещу 5000 лв. гаранция, съобщи "24 часа".

Oще по темата

Очаква се държавното обвинение отново да поиска арест за 67-годишния Маевски, чиято нелепа шега за бомба в самолета, с който пътувал за Египет, предизвика извънредното му кацане на бургаското летище.

Делото в Апелативния съд е насрочено за 26 ноември, четвъртък.

Инцидентът с Еърбъс Е320 на полската авиокомпания "Смол планет" стана около 05,30 ч. на 19 ноември. 67-годишният Войчех Маевки бе задържан, а на 22 ноември пуснат под парична гаранция.

Маевски съобщил по време на полета на член на екипажа - стюардът в самолета, че на борда има бомба, информация за която знаел, че е лъжлива. Това довело до прекратяване на полета и до принудително приземяване на самолета в Бургас.

По време на делото Маевски обясни, че се е извинил за неуместната си шега още на борда на самолета и дори целунал ръката на стюардесата, но въпреки това командирът на самолета, действайки съгласно инструкциите, поискал разрешение за кацане на Летище Бургас.

Останалите 160 пътници, предимно поляци, отлетяха за египетския курорт Хургада с друг самолет, осигурен от авиокомпанията.

Заради нелепата си шега, изръсена само шест дни след атентатите в Париж, Маевски бе обвинен за тежко престъпление срещу транспорта - застрашаване сигурността на въдухоплавателно средство по време на полет чрез фалшива информация.

Полякът ще бъде съден в България, ако бъде признат за виновен го очакват от 3 до 15 г. лишаване от свобода.

Според адв. Димчо Тодорв, служебен защитник на обвиняемия, клиентът му не е произнасял фразата "имам бомба", а е обсъждал ситуацията около сваления руски пътнически самолет, който също летял за Египет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 8 години

Значи ако откраднеш 5 милярда от банка в булGаристан съда не може те пипне, ама ако кажеш бомба в самолета булGаристанският съд те вкарва в пандиза.

3

Анонимен

преди 8 години

Този терорист защо не е в затвора??ЗАЩО бе??

2

Анонимен

преди 8 години

Начи Болен го пуснаха, а този пияндур го задържат! Каква е разликата?

fallback