Снимка: архив БТА

Софийската градска прокуратура протестира освобождаването на лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутата му Десислав Чуколов от ареста.

Двамата националисти бяха задържани във вторник заради нахлуването им в сградата на НАТФИЗ на 25 октомври. Арестът бе поискан от главния прокурор Сотир Цацаров и разрешен от депутатите в парламента. Преди това Сидеров и Чуколов се отказаха доброволно от имунитетите си по казуса.

Още по темата

Няколко часа по-късно Софийския градски съд ги освободи. Мотивът на съдия Веселина Ставрева бе, че задържането на Сидеров и Чуколов е било незаконосъобразно, тъй като е нямало никаква опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление.

Днес обаче от прокуратурата обявиха, че освобождаването на двамата депутати е било незаконосъобразно.

Обвинението настоява националистите отново да бъдат задържани под стража. Според прокуратурата е доказана не хипотетична, а реална опасност националистите да извършат друго престъпление.

"Обвиняемите са лица със завишена степен на обществена опасност в сравнение с другите граждани", убедени са от обвинението. Оттам смятат още, че след като народен представител не е успял и не успява да формира поведението си съобразно закона, нещо което е длъжен да прави много по-добре от останалите граждани, то неговата обществена опасност е изключително висока.

"Двамата обвиняеми демонстрират усещане за безнаказаност, като се опитват да омаловажат извършените от тях деяния и се представят като жертви на политически натиск”, се казва още в позицията на държавното обвинение. То определя поведението на Сидеров и Чуколов като груба демонстрация на власт и привилегии. ”В действията им се наблюдава градация, която преминава от хулиганство към деяния срещу личността, като те стават все по-неудържими", добавят от прокуратурата, цитирани от БТА.

Разглеждането на протеста е насрочено за 24 ноември пред Софийския апелативен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase