Снимка: архив, Булфото
fallback

Дисциплинарното уволнение на съдия Румяна Ченалова и повдигането на обвинение срещу нея имат политически мотиви, смята Радмила Въжарова, майка на убития пред дискотека "Соло” през април 2009 г. Кирил Въжаров.

Преди дни прокуратурата започна разследване срещу Ченалова в престъпление по служба по случая "Соло". Обвинението е, че не се е съобразила с искането на СГС да бъде удължена забраната на осъдения по делото Илиян Тодоров за напускане на страната. Според прокуратурата от бездействието на Ченалова се е облагодетелствал Илиян Тодоров.

Oще по темата

"Освен длъжностно престъпление Ченалова извърши и морално престъпление. Тя е съучастник, помогна на Тодоров да избяга от правосъдието", каза майката на убитото момче пред bTV.

На първа инстанция Ченалова оправда Тодоров, а в края на 2011-а той излезе от ареста и повече не се появи в съдебната зала. Изненадващо Апелативният съд отмени оправдателната присъда и го осъди доживот, а Върховният съд я потвърди.

След прочитането й Тодоров се укри и започна серия от видео обръщения в интернет. Въпреки че се издирва от родните власти и Интерпол, до ден-днешен местонахождението на осъдения не е ясно.

"Няма да се спрем, ще ходим навсякъде, ще говорим, докато не видим съдия Ченалова осъдена. Тя е съучастник, който е помогнал на Илиян Тодоров да избяга в чужбина", заяви Въжарова.

Майката на убитото момче допълни, че нейното обръщение е към онези, които сега трябва да си свършат работата. "На мен ми е пределно ясно, че сега тези действия срещу съдийката обслужват някого като политика. Защото това нещо отдавна трябваше да се случи. Тази жена е извършила престъпление по служба. Надявам се да бъде осъдена, но едва ли", каза Въжарова.

Тя припомни, че дълго време не са предприемани действия по отношение на Ченалова.

"Защо сега, а не тогава, когато изнесохме информация, подадена ни от трето лице, че е имало уговорки и схеми за действие за присъдата на Илиян Тодоров”, коментира Въжарова.

"На фона на 5000-те СРС-та, които е подписвала Владимира Янева годишно, законово МВР не може да проследява и да извършва СРС-та по отношение на родителите на Илиян, за да могат да проследят къде е той. На всички хора е ясно, че той не може да живее от въздуха и водата. Неговите родители и до ден днешен се грижат за него”, изтъкна Въжарова.

Бездействието на Ченалова тя си обяснява със зависимости.

"Тя много добре знае с коя буква на закона да направи така, че да не отсъди спрямо очевидната истина”, категорична беше Радмила Въжарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Луцифер

преди 8 години

Ченалова упражнява най-древната професия само, че не на улицата, а в съда. Колко ли взима?

11

Анонимен

преди 8 години

Целата съдебна система е за падиза!

10

Анонимен

преди 8 години

Вече много започна да писва тази история Соло. Кой какво и защо СПРЕТЕ ДА ЧОВЪРКАТЕ

fallback