Снимка: Булфото
fallback

След 12 часа в ареста депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов изллязоха на свобода под гаранция от по 6 000 лв. за всеки. Това реши съдия Веселина Ставрева от Софийския градски съд в 2 часа след полунощ.

Точно в полунощ Сидеров и Чуколов бяха докаран в съда с белезници, охранявани от 30 полицаи.

Пред съда Сидеров отново настоя, че обвинението срещу него е в отговор на внесени от него промени в Конституцията за ограничаване на правомощията на главния прокурор.

Oще по темата

Той, както и Чуколов отказаха да съобщят домашните си адреси заради заканите, които получават и дадоха адреса на телевизия "Алфа" на площад "Славейков".

Според съдия Ставрева задържането на Сидеров и Чуколов е било незаконосъобразно, тъй като е нямало никаква опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление.

Съдийката посочи, че самият факт, че е повдигнато обвинение не означава, че обвиняемият може да извърши престъпление. Решението бе прочетено в присъствието на съпругите на Сидеров и Чуколов.

Секунди, след като бяха освободени, Сидеров обяви пред медиите, че прокуратурата е направила един огромен гаф със задържането им.

"Това беше един тормоз, едно мачкане. В този абсурден час посреднощ имаше съдебно заседание. Съдът реши, че прокурорската мярка за 72 часа е незаконна. Т.е. прокуратурата получи шамар. Според мен главният прокурор трябва да подаде оставка. Едва ли ще го направи, но определено това беше огромен гаф, провал за прокуратурата, която искаше да разиграе репресията. Чак след  като обжалвахме, те се размърдаха", посоли националистът.

Той определи удрянето, блъскането и влаченето на народните представители от "Атака" пред Столичното следствие като прокурорско-полицейски произвол.

"Мисля, че след този случай ще тръгнат събития, които ще покажат, че тази власт трябва да си ходи. Тя е изчерпана, антидемократична, антибългарска. "Атака" влиза в нова фаза. Благодаря от сърце на всички, които ни подкрепят", допълни Сидеров.

Заместникът му Десислав Чуколов, който също беше освободен от ареста, благодари на всички присъстващи на протестите в тяхна подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 8 години

Е няма да се оправи тази държава, срам и позор за съдилищата и държавата като цяло

62

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 94Ама ти за нормален ли се смяташ?

61

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 95Те, гл.упаците, на всичко се радват.

fallback