Снимка: Булфото, архив

Борис Велчев е новият председател на Конституционния съд (КС). Той е избран днес от мнозинството от колегите си, съобщи "Правен свят".

Още по темата

Общо 8 съдии са подкрепили Велчев. Конкурентът му за поста - Румен Ненков е получил 4 гласа. Гласуването е тайно и не е ясно кой от съдиите кого е подкрепил.

Бившият главен прокурор ще ръководи съда през следващите 3 години.

Борис Велчев беше назначен в Конституционния съд през 2012 г. от президента Росен Плевнелиев, след като изтече мандата му на обвинител номер едно. Председателят на Конституционният съд има по-скоро представителни и административни функции.

Фигурата на председателя обаче винаги е била ключова за публичния образ на съда. Именно от него зависи доколко прозрачно и публично ще работи една от най-важните институции в държавата.

Най-същественото правомощие на председателя на КС е, че разпределя делата и отговаря за бюджета. Той ръководи заседанията, назначава служителите и се грижи за обнародването на актовете на съда.

Неговата заплата е малко по-висока от тази на останалите съдии, които получават 90% от възнаграждението на председателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase