Архив: Булфото

Ръководството на Българска петролна и газова асоциация внесе сигнал при главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) към Агенция "Митници".  Това съобщиха от прокуратурата.

В сигнала се твърди, че БАЦИС би трябвало да е изградена така, че да събира и обработва данни и по този начин да бъде изцяло гарантирано постъпването на акциза в бюджета. Системата трябва да е планирана така, че да се превърне в основно средство за борба с контрабандата на цигари, алкохол и горива. Компаниите са длъжни да подават информация към БАЦИС. Фирмите са направили многомилионни инвестиции за хардуер и сотфуер, като само в сектора "Течни горива" вложенията са за над 150 млн. лв., твърдят от газовата асоциация.

"След поредица от срещи през тази година с отговорните за БАЦИС длъжностни лица от Агенция "Митници" се потвърди информацията ни, че системата не може да обработи огромния обем данни", пише в сигнала до главния прокурор.

От сигнала става ясно, че се предават данни от контролни точки на задължените лица, които въобще не се отразяват в системата. Предават се и и такива, които после биват умишлено заличавани, за да се прикрият незаконни действия на икономически оператори. Освен това не работи и автоматичното сравняване на количествата, отчетени от входно-изходните измервателни системи, с количествата, декларирани от лицата.

Петролните компании поставят 6 въпроса:

1.Осигурено ли е събирането на акциза от всички горива, постъпили на българския пазар?
2.Всички задължени по ЗАДС лица ли са изпълнили задълженията си във връзка с БАЦИС или има такива, които не са ги изпълнили точно и са осъществявали дейност, без да отговарят на изискванията на закона?
3.Ако има такива лица, какви действия е предприела митническата администрация спрямо тях?
4.Спрямо кои икономически оператори са извършвани "ръчни” проверки и има ли оператори, които не са били проверявани?
5.Ако има лица, които не са били проверявани, възможно ли е същите да бъдат проверени в момента или данните за техните транзакции липсват в масивите на Агенция "Митници"?
6.По какви причини за дълъг период от време не е осъществена връзка между БАЦИС (Агенция "Митници") и НАП?

Предстои да бъде извършена пълна проверка на изнесените в сигнала данни, допълват от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase