Снимка, архив: Булфото

Премиерът Бойко Борисов се яви като свидетел по делото за присвояване срещу бившия директор на разузнаването Кирчо Киров. Процесът започва в 10.00 часа във Военния съд, а Борисов ще даде показания за  работата на Киров в периода, в който той е ръководил разузнаването. Бившият директор на НРС е подсъдим за близо 5 милиона лева.

Вчера по делото се яви бившият премиер Сергей Станишев. Очаква се утре за втори път да бъде разпитан бившият президент Георги Първанов.

Още по темата

Миналата година през март показания по делото дадоха Първанов, бившият министър на вътрешните работи Румен Петков и бившите ръководители на специални служби. Делото във Военния съд е секретно и се гледа при закрити врата.

Генерал Киров беше обявен в присвояване на 4,7 млн. лева през 2007-2011 г. Разследването започна през 2012 г. след сигнал, пратен от сегашния шеф на НРС ген. Драгомир Димитров.

Според обвинението по времето на Киров във финансовите документи на службата са отразявани несъществуващи разходи за националната сигурност. Милионите според Киров са отишли за естеството на разузнавателната работа по всичките й направления, но без да са съставени хиляда фалшиви документа, както твърди прокуратурата.

Още в началото на процеса преди две години Кирчо Киров се отказа от дело по съкратената процедура и каза, че обвинението срещу него е по политически сценарий.

Вчера генералът обясни, че няма какво да добави повече и отново заяви, че е обект на политическа конюнктура.

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото или на част от имуществото. Съдия-докладчик по процеса е полк. Генко Драгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase