Цветан Цветанов. Снимка: архив, БулФото

Върховният касационен съд отмени присъдата по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и го върна за ново разглеждане в Софийския апелативен съд, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

Още по темата
Касационният състав е приел, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека.

По делото Цветанов беше осъден на две инстанции на 4 години затвор за това, че е осуетил разследване срещу бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров и още няколко души.

Делото се прочу като процеса за 6-те „Не!”. Според прокуратурата Цветанов е сложил шест резолюции "Не!!!" на съдебни разрешения за използване на СРС-та срещу Тодоров.

Връщайки делото на друг състав ВКС посочва, че долната инстанция практически не се е въздържала да направи внушения, демонстрирайки своята лична предубеденост, като използваните изрази надхвърлят обичайните предположения, срещани в други съдебни актове.

Върховният съд смята, че съдебният състав от САС е използвал средства, с които внушава, че Цветанов е целял да засегне устоите на държавата, принципа за разделение на властите, че фаворизира изпълнителната власт за сметка на съдебната, че изземва функциите на съдебната власт и уронва престижа й.

"Това подсказва, че съдебният състав се чувства лично засегнат от политическото поведение на подсъдимия, свързано с публично афиширани от него становища по водени разследвания", пише в решението на ВКС.

То е подписано с особено мнение на съдия Жанина Начева, която не е съгласна с колегите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase