Архив: Булфото

Пловдивският окръжен съд осъди на една година затвор при първоначален строг режим мъж, който на 5 януари се опита да запали Джумая джамия в града.

Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно производство, подсъдимият Виктор Александров се призна за виновен и магистратите му наложиха наказание под предвидения в закона минимум, съобщиха от съда.

Вечерта на 5 януари Александров излязъл от дома си, носел със себе си бутилка мастика и в центъра на града близо до Джумая джамия изпил алкохола. Наблюдавайки сградата, мъжът решил да я запали, тъй като такава сграда не трябвало да има в центъра на града. Снабдил се с дизел от бензиностанция, с която започнал да залива дървената облицовка на стените на джамията и ги запалил, но пламъците угаснали. После Александров запалил една от пластмасовите саксии за цветя, долепени до дървената ламперия. Огънят в саксията бил угасен от служители в "Общинска охрана”, а мъжът успял да избяга. По-късно бил заловен на бензиностанция, откъдето откраднал 2,6 литра бензин с идеята да довърши палежа на джамията.

Александров има две предишни присъди - за хулиганство и за телесна повреда.

Днес съдът го призна за виновен в опит да запали сградата, която е собственост на Мюсюлманско настоятелство – Пловдив. Имуществото има историческа и художествена стойност и е на стойност 1 млн. 248 хил. лева. Според съда деянието е останало недовършено по независещи от волята му причини.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase