Имението в Паталеница. Снимка: bTV

И Окръжната прокуратура в Пазарджик започва проверка на кмета Тодор Попов, след разкритията за "селската" му къщичка в село Паталеница.

Говорителят на прокуратурата Димитрия Ганчева обяви, че държавното обвинение се е самосезирало след репортажа на bTV, в който бе показано имението на градоначалника, което според изнесените данни е на стойност поне 1,5 млн. лв.

Още вчера финансовият министър Владислав Горанов разпореди и проверка от НАП, за да се проучи откъде са средствата за градежа на имота.

Още по темата
"В резултат на появилите се коментари за несъответствие между имущественото състояние на местни органи на изпълнителната власт, визирам проблема с кмета на Пазарджик, ако въобще има такъв НАП вече е образувала проверка на имущественото състояние на г-н Попов", каза Горанов и се зарече, че ще има нулева толерантност към опита на висшестоящи лица да бъдат отклонявани пари или пък да бъде нарушаван държавният интерес.

Произходът на парите за строителството Тодор Попов оправдава със заеми и доходи на съпругата си Силвия от 4-те фирми, на които тя е собственик.

Според декларацията той има заем от 20 000 лв. към банка, а съпругата му - 160 000. Доходите на съпругата му - Силвия Попова от фирмите ѝ през 2013 г. са 104 хил. лв. от трудови правоотношения и 76 хил. от дивиденти.

За имотите на кмета в намиращото се на 12 км от Пазарджик село се носят легенди, но малко хора са ги виждали, защото са заобиколени от висока ограда. Имението е на площ от почти 3 дка според декларацията на Попов пред Сметната палата от 2014 г.

За да го изгради, той купува 3 парцела - първите два през 2012 г., а третия през 2013-а. Общата стойност на тези покупки е 11 500 лв., чийто произход кметът декларира, че са от заеми.

Строежът на основната къща, която по признание на Попов, е от 420 кв. м, започва през 2013 г. След това са построени фитнес сграда, плувен басейн с джакузи, къща за гости, гараж, парник за розови домати и курник.

Пред основната къща има и малка изкуствена рекичка, която завършва в езерце.

Попов живее в къщата си в Паталеница от лятото на 2014 г. Той обаче има апартамент и в центъра на Пазарджик от 169 кв. м, който според декларацията му е споделена собственост със съпругата му Силвия и е купен също със заеми.

"Доходите на Тодор Попов и семейството му не съответстват на имотите, които притежават, и на начина им на живот", заяви общинският съветник от БСП и адвокат Румен Петков.

Веднага след скандалните разкрития, кметът обеща факти, идната седмица обаче.

Днес обаче, общинският Румен Петков, заедно с колегата си от ГЕРБ Тодор Георгиев обявиха пред bTV, че общинският съвет неведнъж е разглеждал съмнителни сделки в района.

По думите им от 2007 г. до края на 2014 г. в Пазарджик са извършени над 5000 сделки за продажба на общински имоти за жълти стотинки.

Двамата съветници отбелязаха, че пред общинския съвет на Пазарджик не е бил поставян въпросът за имотите на кмета Тодор Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase