Снимка: bTV

В ново имение с басейн, фитнес, джакузи, изкуствена река, къща за гости и много екстри живее кметът на Пазарджик Тодор Попов, съобщи bTV.

Според общински съветници има несъответствие между начина на живот на градоначалника и доходите му.

Луксозният имот на кмета е построен през 2014 година в село Паталеница и е скрит зад висока ограда.

От птичи поглед се вижда покрит басейн, голяма къща, фитнес зала, изкуствена река, скъпо озеленяване и още няколко постройки, включително парник.

"Сега, факт е и аз не се крия, че имам имот и селска къща в Паталеница. На мое име. Нали, защото сега като стане зелено, като ти се покажат розите, това-онова, да седнеш вънка, уникално. Разбираш ли ме?", попита журналистите Тодор Попов.

"Лично за себе си съм открил несъответствие между доходите, които са декларирани, и имотното състояние на кмета на общината", заяви общинският съветник Румен Петков.

Заплатата на кмета на Пазарджик е около 2000 лв. и през последните седем години, откакто е на поста, Попов не е декларирал никакви спестявания.

От няколко години съпругата на кмета започва да се занимава с личен бизнес, а четирите ѝ фирми са обявили в отчетите си обща печалба от 293 000 лв. за всичките седем години, откакто Попов е кмет. 

"Ние водим някакъв селски разговор, колко Ви струва къщата. Колко може да струва къща на село? Къщата ми е разгърната площ от 420 кв. Ами какви басейни, моля ви се, значи там имам 3,5 декара мои. Останалите са на мои приятели, с които сме си правили партия", обясни кметът на Пазарджик.

"По преценка на специалисти само оградата му е над 150 000 лв. Влагоуловителната система за басейна е над 80 000 лв.", посочи общинският съветник Румен Петков.

"То не е точно басейн. Едната половина е джакузи, другата половина е жилищна", уточни кметът.

За сградата срещу басейна той обясни, че е фитнес. "То е около 50 квадрата, където си спортувам. Това е гараж, това си е гараж и това е. Общо къщата ми с всички неща заедно със пристройките струва около 300 000 лв., всичко. Оградата струва 86 000 лв.", посочи кметът.

"За последните пет години семейството ми е декларирало 1 300 000 лв доходи", твърди Тодор Попов, въпреки че подобни доходи не фигурират в декларациите в Сметната палата.

В документите си кметът на Пазарджик е декларирал 180 000 лв. заем. Всички пари на семейството му, декларирани в задължителната, декларация за държавните служители през последните седем години са под 700 000 лв.

"Аз няма за какво да се оправдавам, освен, че съм си направил една селска къща с един голям двор и това е", категоричен бе кметът на Пазарджик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase