Снимка: архив Булфото

Прокуратурата ще привлече нови обвиняеми по казуса КТБ. Това ще стане още тази седмица. Новината съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред bTV. Той обаче отказа да назове имената им.

"Когато обвиненията станат факт, те няма да бъдат скрити от обществото", настоя главният прокурор и припомни, че в момента по казуса с фалиралата банка вече има няколко обвиняеми.

Цацаров коментира последните изяви на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Вчера той обяви, че ще съди държавата в Страсбург и ще изобличи виновните за фалита на банката. Първа в списъка му била прокуратурата. Преди десетина дни пък той даде интервю, в което обяви, че е затворил в сейф всичката си информация по случая.

Още по темата

"Там някъде в сейфовете може да присъстват всички тайни, които Василев е създал, не е създал или въобще не съществуват", каза главният прокурор. Цацаров беше категоричен, че протоколът за разпит е единственият процесуален ред, по който могат да бъдат проверени всички твърдения на банкера. "Аз мога да гарантирам, че всичко, което каже в този протокол, не би следвало да е тайна за обществото", каза обвинител №1.

Той обясни и че сделката за едно евро, с която Василев продаде пакет свои дружества на белгийската компания LIC33 на Пиер Луврие, не могат да бъдат спрени. Идея за това имаха депутатите, които в края на миналата седмица внесоха законодателни промени, с които да дадат възможност на главния прокурор да спира бизнес сделки за 48 часа. Самият Цацаров обаче се противопостави на това и го нарече популизъм. Главният прокурор убеди в това и премиера на среща между двамата вчера.

"Ако отворим тази врата, удряме нормалните бизнес отношения", каза днес Цацаров. Той обясни, че и шефовете на работодателските отношения са категорични, че трябва да се защитава свободата на търговските отношенията.

Главният прокурор обяви и че има интереси той да бъде пришит към депутата от ДПС Делян Пеевски. Според него интересите на определена група, която разполага със същата икономическа власт като Делян Пеевски, са насочени към това "всеки от нас" да бъде пришит към него.

Цацаров отрече да има война между него и правосъдния министър Христо Иванов. Оценката му обаче за министъра била "разностранна". Главният прокурор похвали Иванов, че има воля и желание да направи нужните промени, но греши, че прокуратурата и главният прокурор трябва да са в основата на стратегията му.

Обвинител №1 в държавата беше категоричен, че не е възможно прокуратурата да манипулира тефтерите на Филип Златанов. В същото време той обясни, че няма как да се докаже какво точно пише в тях при положение, че бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси мълчи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase