Снимка: архив, Булфото
fallback

 

Бившият премиер Пламен Орешарски свидетелства днес по делото срещу Веселин Георгиев, известно като "Батко и Братко".

Според прокуратурата Георгиев е действал в нарушение на Закона за обществените поръчки и на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и е извършил престъпление по служба в периода юли 2006 - ноември 2007 година.

Тогава бившият шеф на пътния фонд е одобрил сключването на договори с фирмите "Биндер", "Инмат" и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотни облаги за братята си Бойко и Емил Георгиеви.

На излизане бившият министър- председател запази мълчание пред журналистите и отказа коментар по случая, както и по актуални теми като случващото се в КТБ и БТК.

По време на процеса обаче Орешарски е дал показания в качеството си на финансов министър по времето на правителството на Тройната коалиция.

Той обяснил, че финансирането на ЕК към Пътния фонд е спряло заради медиен шум, заради който европейските институции е нямало как да не реагират.

Орешарски обяснил също така, че плащанията са възстановени, след като е изпратена подробна информация до Брюксел за подобряване на контрола на пътната инфраструктура.

Бившият финансов министър признал, че е имало спирания на плащания по ИСПА, но те нямали пряка връзка с фирма "Биндер". Министерството на финансите тогава редовно е превеждало средствата на Пътния фонд. Според него не са били констатирани щети за държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

ВЕЩИЦАТА

преди 9 години

ДО 4 НЕ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА НИКОЙ. ТЕ СЕГАШНИТЕ ГЕРБЕРИ ДА НЕ СА ПО СВЯСТНИ. НИМА ТЕ НЕ КРАДАТ. ОЩЕ ПОВЕЧЕ. ВСИЧКИ НАРЕДЕНИ НА ТРАПЕЗАТА И ГРАБЯТ С ПЪЛНИ ШЕПИ А ПРОСТИЯ НАРОД ДА ПЛАЩА. ТОВА Е ТЯХНОТО МОТО. ТОВА СА ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ. ВПИЛИ СА СЕ КАТО КЪРЛЕЖИ В БЕДНИЯ БЪЛГАРИН И МУ ИЗСМУКВАТ КРЪВЧИЦАТА.

10

аслфнх

преди 9 години

Хайде сега и тоя клюн го вкарайте в затвора, ама в една килия със СерГЕЙ... дупе да му е яко...

9

Анонимен

преди 9 години

Ха ха нямало ха ха "Дюни Гейт или Цецо и Кумецо е прехвърляне на 29 декара държавна земя защитени дюни на кумеца на Цветан Василев. Земята е продадена за 500000лв. а на другия ден препродадена за 4 милиона. Ето така се ограбва родината ни.

fallback