Бившият председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов поиска Върховния касационен съд (ВКС) изцяло да го оправдае за тефтерчетата. Той стана скандално известен със записките в тях, който бяха разчетени като насоки кой от публичните личности да бъде ударен и кой оправдан.

ВКС заседава днес по делото срещу Златанов, който на предходните две инстанции беше признат за виновен и осъден на три години и шест месеца затвор за това, че не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави за другиго облага и да причини другиму вреда.

Още по темата

Според защитата му до момента делото е било решено при непълнота на доказателствата, нарушения и целенасочено манипулиране.

Адвокатите на Златанов поискаха той да бъде напълно оправдан, а ако бъде признат за виновен от ВКС, наказанието му да бъде намалено драстично, съобщи БТА.

Пред съда Филип Златанов заяви, че записките в двата му тефтера, които бяха иззети при задържането му, съдържат цитати от телефонни разговори, които е водил като председател на комисията. Пред журналисти той посочи, че цитатите включват и разговори с политици и добави, че записаните думи "не са част от моя речник". Златанов отрече записките да представляват поръчки.

Попитан защо ги е водил, той заяви, че по някакъв начин е трябвало да се гарантира работата на комисията.

ВКС ще произнесе решението си в законовия срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase