Снимка: Булфото, архив
fallback

Министърът на правосъдието Христо Иванов допуска, че е възможно лошото управление на Софийския градски съд (СГС) да е свързано с корупционна мрежа.

Oще по темата
Министърът коментира темата пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА.

Във вторник изпълняващ функциите шеф на градския съд Владимир Йорданов издаде заповеди, с които отне правомощията и на четиримата заместник-председатели и ръководители на отделения от екипа на Владимира Янева, която пък беше отстранена от председателския пост на СГС заради разработката „Червеи“.

Тези госпожи прекрасни от СГС (от ръководството на съда - бел. кор.) най-накрая може би ще понесат някакви санкции. Зад тяхната лична кариерна съдба се крие по-големият въпрос - има ли система в този хаос на управлението на този съд, посочи Иванов.

Ако има система в този хаос, системата е корупция, заяви той.

Това е най-важният съд в страната от гледна точка на разглежданите материални интереси и с изключителната му компетентност за най-висшия ешалон на държавното управление, поясни Иванов.

Министърът отбеляза, че само прокуратурата може да отговори дали този съд е бил управляван така (в систематичен хаос - бел. кор.).

По неговите думи съдът може да е бил управляван лошо от некомпетентност и мърлящина, но може това да е било на основата на корупционна мрежа.

Ако е имало такава мрежа, не сме видели нещо, което да я премахне, заяви Иванов. В отговор на въпрос министърът поясни, че не допуска подобни действия да са били възможни само в този съд и в този град.

По повод съобщението за оставката на Николай Димов като зам.-председател на СГС министърът коментира, че съществува огромна трудност да се поеме отговорност за състоянието, в което се намира този съд.

Иванов отбеляза трудността тази проблематика да влезе във вниманието на Висшия съдебен съвет и на обществото, и отговорните лица да направят нормалното нещо, за което ги призова председателят на Върховния съд.

Това от една страна говори зле за културата на носене на управленска отговорност в рамките на съдебната система и вероятно за доста нездрав интерес да бъдеш административен (съдебен) ръководител. Това виждаме и в доста страстните борби за заемането на тези постове. Този нездрав интерес е една от причините, която с измененията в Закона да съдебната власт ще се опитаме да ограничим ролята на административните ръководители, на председателите на съдилищата, за да не могат те да бъдат проводници на евентуални корупционни действия, заяви Иванов.

Това, че едно лице е подало оставка, или е временно отстранено, не може да бъде краят на историята. Фундаменталният проблем в съдебната ни система и не само в нея, а в цялото държавно управление, е културата на затваряне на очи. Когато има проблем, не можем да бъдем сигурни, че българските институции ще го видят, а когато го видят - че ще реагират и когато реагират - че тази реакция ще доведе до ясна отговорност и понасяне на санкции. Този прост механизъм е най-простата дефиниция за съдебна реформа - да видим, че отговорните институции не си затварят очите за проблемите, реагират на тях и реакциите са адекватни и свързани с носенето на отговорност, коментира министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

анонимен

преди 9 години

този хаус е създаден от втори адв колектив 92 год ф димитров и компаниянародното събрание гласува закона за реституцията и връщане на зем земи и гори25 год видяхме какви закони си гласуваха какви гуши си направиха адвокатитеа ние си останахме с компесаторните хартийки а дали нещо е останало от горите

5

шшш

преди 9 години

На всички ни е ядно,че става въпрос и за корупция и за некомпетентност.ЛОШОТО Е ,ЧЕ И В ПРОКУРАТУРАТА Е СЪЩОТО.ОТ ТАМ ЩЕ ЗАМАЖАТ ПОЛОЖЕНИЕТО .НАЛИ И НА ТЯХ СА ПРАВИЛИ УСЛУГИ

4

сурат

преди 9 години

Оооо..., алах местановски и коран сидеровскипророците на всевишнияняма по велики от дпс и атака победааааа

fallback