Снимка: Булфото, архив
fallback

Владимира Янева е подала оставка като председател на Софийския градски съд, съобщи БТА, като се позова на източници от съда.

Oще по темата
Янева остава редови съдия.

Оставката й се очаква да бъде гласувана в четвъртък на заседанието на ВСС и ако бъде приета, ще бъде назначен и временно изпълняващ длъжността председател на СГС.

Срещу Янева постъпи предложение от правосъдния министър Христо Иванов във Висшия съдебен съвет да бъде образувано дисциплинарно производство, след като станаха известни редица факти по казуса "Червеи". ВСС обаче отложи решението по това предложение за тази седмица.

Въпреки това миналия четвъртък ВСС единодушно реши да я отстрани като съдия и председател на Софийския градски съд, докато приключи досъдебното производство срещу нея за подписване на разрешенията за СРС по разработката "Червеи".

Предложението за отстраняването на Владимира Янева беше направено от главния прокурор Сотир Цацаров, а новият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов я призова сама да се оттегли от ръководния пост.

Янева беше поканена от съвета да обясни своята позиция, но тя не се яви, а предпочете да изпрати писменото си становище.

Както Dnes. bg писа при разработка „Червеи” е следена информационната система на МВР в продължение на 300 дни. Използването на СРС-та в този незаконно дълъг период е подписано от Владимира Янева. По закон максималният възможен срок за прилагане на СРС е 6 месеца.

Заявител на специалните разузнавателни средства е настоящата Дирекция "Сигурност" в МВР, разкри преди седмица директорът на бюрото за контрол над СРС Бойко Рашков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

мафиозо

преди 9 години

Не се радвайте, всичко продължава както си беше , вижте само кой застава на нейното място: "Богдана Желявска" - ха, ха , ха.Дясната ръка на протежето на Цветанов.Какво очаквате да се промени ? Отговора е ясен.

18

Петя

преди 9 години

И какво ще работи сега това момиче

17

Bit

преди 9 години

Значи подава оставка и всичко приключва, така ли? Баси нещото, баси абсурда.Ако не се образува дисциплинарно производство и не се подведат под отговорност тази и другите по веригата, това ще да е типичния бг сценарий, и поредната отразен пример за неработеща съдебна система в идния доклад на ЕК. Редно е обаче, ако се случи така, не от вън да ни махат с пръст, а ние от вътре да махаме....с юмръци.

fallback