Владимира Янева Снимка: архив, БТА

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова на днешното заседание на Висшия съдебен съвет /ВСС/ председателят на Софийския градски съд Владимира Янева и заместниците й да подадат оставки.

Още по темата
По-рано днес Панов и министърът на правосъдието Христо Иванов внесоха във Висшия съдебен съвет предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу Янева и заместника й и ръководител на Гражданската колегия на съда Богдана Желявска.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък поиска ВСС да отстрани временно Янева заради образуваното срещу нея досъдебно производство за нерегламентирано разрешаване за използване на специални разузнавателни средства по разработката "Червеи".

Владимира Янева беше поканена от ВСС да бъде изслушана в 14.30 часа, но към момента тя не се е явила, предаде БТА.

Лозан Панов напусна заседанието на ВСС, но уточни пред журналисти, че причината е присъствието му на общите събрания на съдиите от ВКС. Той посочи, че предложението за дисциплинарно производство е с голямо съдържание и факти за нарушения, и заяви, че според него почтеността изисква Владимира Янева да подаде оставка.

Скандалът около разработката „Червеи“ гръмна преди около половин месец. Първоначалната информация беше, че при нея са подслушвани протестиращи по време на кабинета „Орешарски“.

Впоследствие от прокуратурата съобщиха, че тя е касаела действия на служители на МВР, осъществявали нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

Премиерът Бойко Борисов също потвърди, че обект на подслушване е била информационна система, а не протестиращи, и поиска наказания. Главният прокурор обеща, че ще има обвинени заради скандала.

Името на Янева като човека, който е разписвал исканията за подслушвания, съобщи ръководителят на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков по време на предишното заседание на Висшия съдебен съвет в четвъртък. По думите му тя е била единственият магистрат, слагал подписите си под тях.

Правосъдният министър Христо Иванов също заяви, че обмисля предложение за дисциплинарно производство срещу Владимира Янева заради аферата "Червеи". Той каза, че ще предложи това, ако Висшият съдебен съвет (ВСС) не вземе сам подобно решение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase