Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Досъдебно производство за безстопанственост, извършено от длъжностни лица във ВМА, е образувано във Военноокръжна прокуратура – София, съобщават от прокуратурата.

Oще по темата
То е образувано на 21 януари тази година след проверка на дирекция "Вътрешен одит" при МО.

По делото към настоящия момент няма привлечени като обвиняеми.

Извършват се разпити на свидетели, като от здравното заведение се изисква документация, относима към разследването. Изискан е и доклад за извършена от органите на АДФИ финансова инспекция в клиниката.

Съобщението на прокуратурата идва, след като стана ясно, че освен държавното обвинение, и Сметната палата ще проверява виновен ли е тогавашният шеф на ВМА ген. Стоян Тонев в злоупотреби. Според одита на Министерството на отбраната във ВМА, докато той е оглавявал лечебното заведение, частна фирма е действала на територията на Клиниката по дерматология и е генерирала загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница.

Междувременно по-рано днес Тонев подаде оставка като депутат и председател на здравната комисия в НС с мотива, че само по този начин ще бъде изчистено името му. Това е станало след разговор с лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов. Вчера пред изпълнителната комисия на партията той отрекъл обвиненията в злоупотреби.

В съобщението от прокуратурата посочват, че за констатирани нарушения при сключване на договори за отдаване под наем на помещения и медицинска апаратура, принадлежащи на ВМА, Военноокръжна прокуратура – София, е била уведомена от служба „Военна полиция“.  Посочва се и хронологията на проверката, в резултат на която е образувано досъдебното производство.

С постановление на военен прокурор на дирекция „Вътрешен одит“ при Министерство на отбраната е възложено извършването на извънпланов одит на сключените договори между ВМА, представлявана от началника й ген. м-р Стоян Тонев, и Групова практика за спешна медицинска помощ „Дерма Прим“ МК ООД.

Основен предмет на проверка от одиторите на МО са били договор за медицински услуги от 29.11.2004 г., договор за наем на помещение за извънболнична помощ от 24.11.2004 г., както и на всички анекси към тях.

В резултат на одита е представен доклад, който обхваща и оценка на влиянието на сключените договори, касаещи помещения и апаратура – държавна собственост, по отношение на отчетените финансови резултати в Клиниката по дерматология, венерология и алергология към ВМА – София, за периода 01.01.2010 – 30.06.2014 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 9 години

Само досъдебни производства и нито един осъден ефективно.........хайде стига писахте вече кьорфишек статии. Пишете когато някой е осъден. Това вече ще е сензация в България!

2

тоя

преди 9 години

язък за славната някога болница...като знам колко връзки и уискита костваше на нас простосмъртните провинциални болни,да се вредим до нея!но качествено се лекуваше-пълно с млад персонал,който не се сакънеше да те излекува и от нещо друго докато си там,освен от основното заболяване.влязох за операция на глезен,почнаха ми изследвания на хипофизата,а след операция се събудих с изрязан кокоши трън на другия крак,хаха.Но всяко добро нещо в България трябва да се унищожи

1

Анчо

преди 9 години

Бойко Борисов ще вземе позиция по случая!

fallback