Снимка: архив Булфото
fallback

След „Червеи"-те се заговори за нова разработка с използване на СРС – „Таласъми”. Тя беше извадена на бял свят от главния прокурор Сотир Цацаров, който за пореден път обяви, че не са подслушвани протестиращи. Обвинител №1 беше категоричен, че това важи и за бивш премиер, който твърди, че е бил обект на СРС. Преди дни служебният министър-председател Георги Близнашки обяви, че и той, и съпругата му са били подслушвани.

Oще по темата
Използването на СРС срещу протестиращи не е открито и по другото разследване, свързано с дирекцията "Сигурност" в МВР, за което главният прокурор заяви, че се е казвало "Таласъми". „То няма връзка с "Червеи" и по него са били подслушвани телефонните номера на конкретен заподозрян - служител на МВР”, обясни Цацаров. Той разказа и че от ДАТО обаче са сигнализирали, че част от номерата не се използват от човека, за когото е издадено разрешение, а от негови близки и роднини.

Главният прокурор обясни още, че независимо от това или е продължено да се подслушват, или в новото искане за прилагане на СРС отново са били посочени същите телефонни номера. 

Цацаров съобщи, че в момента екип от прокурори извършва разпити и изземване на техника по разследването по "Червеи".

Както Dnes.bg писа, заради разработката Висшият съдебен съвет реши единодушно по-рано днес по предложение на главния прокурор да освободи Владимира Янева като съдия и председател на Софийски градски съд. Янева е разследвана за незаконно разрешаване на СРС по случая. Искането за прилагане на специални разузнавателни средства е правено от служителя на ДАНС и бивш началник на дирекцията "Сигурност" на МВР Тодор Костадинов. Той се разследва за документни престъпления при изготвянето на искането, стана ясно от думите на Цацаров.

Според главния прокурор е безсмислено да се иска неговото отстраняване, защото в момента, в който е образувано досъдебното производство, е изпратено уведомление, с което автоматично е отпаднал допускът му до класифицирана информация. По този начин той не може вече да изпълнява длъжността, която заема в момента. Главният прокурор обясни, че  разследващите не смятат, че Костадинов е действал самостоятелно, и се търсят и хората, дали нареждането да се изготвят исканията за СРС.

Сотир Цацаров обяви, че една от причините разрешените от Владимира Янева СРС-та по разработката „Червеи” да са незаконни е, че техен обект е автоматизирана информационна система. „Възможно ли е към централния информационен регистър на МВР да се приложи наборът от специални разузнавателни средства?”, попита той. 

Главният прокурор обясни още, че срокът на разрешението е друго от незаконните действия на Янева. По закон разрешение за СРС може да се дава за максимален период от 6 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

анонимен

преди 9 години

25 години управлява 2 адв колектив така че не пишете глупости по форумитесега ще разрешат на адвокатите да заверяват пълномощните циркът ще е тоталенголямата кражба започва

30

?!?

преди 9 години

Г-н Цацаров въобще може ли да повдигне обвинения за незаконно подслушване след поправката в закона гласувана от БСП - ДПС , която случайно оправда и Цветанов за същите престъпления !

29

Георги Анев

преди 9 години

До Светослав Лазаров моля да наредите незабавна проверка на 1рпу Благоевград отдел криминална полиция. Свидетел сам на едно скалапено разпознаване когато за30 секунди стана разпознаването. Редят кой си искат и не може да се оправиш така всеки може да нареди всеки за пари. Но има Господ и тои бави но не забравя АМИН.

fallback