Светлозар Лазаров. Снимка: БулФото, архив

Доведената дъщеря на бившия митнически шеф Христо Кулишев - Мила Георгиева, е оглавявала групата за поръчкови убийства, наркотрафик, палежи и други престъпления, разбита вчера.

Още по темата
Георгиева, която която беше уличена в ДДС измами през 2012 г. при операцията на МВР „Универсалните”, е ръководила групата заедно със сина си Мартин, потвърдиха от МВР и прокуратурата на пресконференция.

В групата е участвал и синът на Кулишев - Максим, освен това бившият съпруг на Мила Георгиева - Михаил, брат й - Ангел Ангелов, както и още няколко души, предаде БТА.

До момента задържаните са осем души, като продължава издирването на Мартин Георгиев и на Михаил Георгиев.

По думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров до залавянето на групата се стигнало, защото разследващите получили сигнал за обтегнати отношения, които можело да доведат до още убийства, този път сред членовете й.

Петима свидетели разказали как работела групата и каква била йерархията й. Освен с поръчкови убийства, групата се занимала с палежи, взривове, контрабанда и разпространение на наркотици.

В дома на Мила Георгиева и синът й е намерен тайник с оръжие.

Разследващите, по думите на Лазаров, имат данни и за извършени убийства. Засега обаче официално групата се свързва с опит за убийство на Тихомир Дочев - Мравката, Георги Семерджиев - Жоро Шопа и собственика на заведение в Слънчев бряг - Радостин Бързанов.

По думите на ръководителя на специализираната апелативна прокуратура Даниела Попова, разследващите имали данни за връзки с Георги Славов - син на Стоил Славов, но засега нямало данни за негово участие в групата.

Според разследващите групата е работила поне от началото на 2012 година. Очаква се утре прокуратурата да поиска постоянното задържане на всички или на част от арестуваните.

По убития в Пловдив снощи Димитър Стоянов е стреляно с гладкоцевна пушка, а убиецът е бил много близо до него, каза още Светлозар Лазаров. Стоянов бил известен на полицията за редица прояви.

Орхан Юзиров, чието тяло беше намерено снощи близо до Петрич, също бил познат на полицията - бил свързан с наркотрафик.

Светлозар Лазаров отчете, че през 2012 година е имало 136 убийства, като по 74 от тях има заловени. През 2013 за 105 убийства са заловени 53-ма, а през миналата година при извършени 109 убийства са задържани 79 души.

Колкото до думите на премиера Бойко Борисов, че му дава шанс да се докаже, Лазаров коментира, че има комуникация с ръководството си и не е усетил натиск, нито липса на координация.

По повод мерките, които страната ни взема след атентатите в Париж, Светлозар Лазаров заяви, че 100-процентов контрол е въведен и на границата със Сърбия, както и на всички полети за Турция.

На базата на тези мерки са заловени няколко души, за които имало издадена Европейска заповед за арест.
 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase